България се нуждае от сериозно подобрение в качеството на живот,

...
България се нуждае от сериозно подобрение в качеството на живот,
Коментари Харесай

Румен Гълъбинов пред Lupa.bg: Не може икономиката да има ръст, ако потреблението е ниско

" България се нуждае от съществено усъвършенстване в качеството на живот, а не спад в покупателната дарба. Не може да има растеж на стопанската система без стимулиране на базовото ползване. А парите все не доближават до бизнеса и хората ", съобщи пред Lupa.bg икономистът Румен Гълъбинов.

" Инфлацията носи спомагателни доходи в бюджета, защото множеството артикули и услуги се таксуват с Данък добавена стойност на нарасналите към този момент цени. Ако страната събира повече в действително изражение, значи може и за приходите да помогне да порастват повече от инфлацията. Така че страната умерено може да задели пари за антикризисни ограничения и нараствания на приходи (заплати, пенсии, обществени заплащания и др.) ", добави той.

По думите му би трябвало постоянно покачването на инфлацията да води и до покачване на приходите даже и с известно забавяне. В противоположен случай се губи покупателна дарба и пада стандартът ни на живот.

Обещанията са лесни, само че идва сложното - действително какво да се направи. В такива обстановки си проличава моженето, счита специалистът.

" Глобалната стопанска система претърпя два огромни отрицателни шока от страна на предлагането, първо от пандемията от COVID-19 и от войната в Украйна. Всичко това наруши икономическата интензивност и докара до висока инфлация, защото нейните краткосрочни резултати върху предлагането и цените се комбинират с последствията от несъразмерните парични и фискални тласъци. Непосредственото икономическо влияние пристигна под формата на високи цени на силата, храните и суровините. А спиранията в световните вериги за доставки, изострят още повече стагфлационните упования ", сподели още Гълъбинов.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР