България се нарежда на последно място в Европейския съюз по

...
България се нарежда на последно място в Европейския съюз по
Коментари Харесай

България на последно място в ЕС по БВП на човек от населението през 2021 г.

България се подрежда на последно място в Европейския съюз по индикаторите БВП (БВП) на човек от популацията и покупателна дарба, сочат данните на Националния статистически институт (NSI), основани на експресни оценки за 2021 година на Евростат.

Фактическото самостоятелно ползване (ФИП) мери материалното богатство на семействата. Базирано на първите експресни оценки за 2021 година, ФИП на човек от популацията, изразено в стандарти на покупателната дарба (СПС), варира сред страните - членки на Европейски Съюз, от 63 до 146% от междинното ниво в EС-27.

Информацията за ФИП е въз основата на експресни оценки на паритетите на покупателната дарба (ППС) за 2021 година, оповестени на страницата на Евростат.

Девет страни членки записват ФИП на човек от популацията над междинното за ЕС-27 ниво през 2021 година. Най-високо е в Люксембург - 46% над междинното за ЕС-27 равнище. В Дания, Германия, Нидерландия, Белгия, Австрия, Швеция, Финландия и Франция равнищата са 10% или по-високи от междинните за ЕС-27.

ФИП на човек от популацията за тринадесет страни членки варира от междинното ниво за ЕС-27 до 25% по-ниско. В Италия, Литва, Кипър и Ирландия нивата на ФИП на човек от популацията са до 10% под междинното за ЕС-27, a в това време в Словения, Испания, Чехия, Полша, Португалия, Румъния и Малта са от 11 до 20% по-ниски. В Естония и Гърция са надлежно 21 и 23% по-ниски от междинното ниво за ЕС-27.

Пет страни членки бележат ФИП на човек от популацията с 25% и повече под междинното за ЕС-27 ниво. В Хърватия, Латвия, Унгария и Словакия е от 27 до 30% по-ниско от междинното за ЕС-27. В България ФИП е с 37% по-ниско от неговото приблизително равнище за страните от ЕС-27.

Брутният вътрешен продукт на човек от популацията е главният измерител на икономическата интензивност и също демонстрира обилни разлики сред страните членки. През 2021 година Брутният вътрешен продукт на човек от популацията, измерен в СПС, е в границите от 55% в България до 277% в Люксембург по отношение на неговата междинна големина в ЕС-27. Десет страни означават равнища на Брутният вътрешен продукт на човек от популацията над междинното равнище за ЕС-27 през 2021 година.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР