България се намира в състояние на необявен квазипрезидентски режим, а

...
България се намира в състояние на необявен квазипрезидентски режим, а
Коментари Харесай

Диалогът да не е приказки, а реален разговор за промени, призова Иванов

България се намира в положение на необявен квазипрезидентски режим, а парламетнарната народна власт е сложена под риск. Това съобщи в заключителната си декларация в края на последното съвещание на 48-то Народно заседание съпредседателят на " Демократична България " Христо Иванов.

" Трябва да си дадем сметка в какъв миг от развиването на нашата държавност се намираме. Това не е просто един парламент, който не е съумял да излъчи кабинет и отива на избори, в което няма нищо трагично в една народна власт. Ние се намираме в миг, в който парламентарната република е суспендирана, сложена на трупчета. Защото се оказва, че българският парламент не може трайно да създаде не просто моментни болшинства, не даже скрити болшинства, каквито имаше, само че не смееше да застане пред хората. Българската парламентарна република трайно стартира пред очите ни да мутира в един, очудващо, разполагаем в нашата конституционна система, модел, завещан от епохата преди 91-а година, в която Народното събрание беше сезонно законодателно заседание ", съобщи Иванов.

По думите на водача на " Да, България " сега страната се намира в необявен режим на квазипрезидентско ръководство. " Това състояние не е просто кратковременен куриоз, то приказва за съществено заболяване на нашата политическа система. "

А за какво следващ парламент се проваля в задачата си да излъчи държавно управление - разговорът се свеждал до приказки, а не до действителен диалог за промени. Да не се приказва за разделянето на властта на порции, а за слагането й в твърдите рамки на върховенството на правото, прикани Иванов. Именно гарантирането на върховенството на правото и неналичието на старания към постигането на такова пречи на разговора сред политическите сили, акцентира още той.

Демократична България са влезнали в 48-то Народно заседание с няколко ясни целта - че е извънредно значимо да има парламентарно ръководство, само че не каквото и да е, а което слага преди всичко стратегически задания като влизането ни в Шенген и еврозоната, както и ясната позиция във връзка с войната сред Русия и Украйна. А точно поддръжката за Украйна не била военнолюбство, а даване на гаранции за дълготраен мир посредством старания за съблюдаване на интернационалното право, съобщи още националният представител.

Иванов упрекна и партиите отвън Демократична България и Политическа партия, че са жертвали участието на България в еврозоната, както и за неприемането на правосъдната промяна посредством механизми за надзор на основния прокурор. И продължи - Демократична България била " най-цивилизованата, най-конструктивната политичекса мощ " в сегашния парламент.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР