България се намира на 5 място по ръст на инфлацията

...
България се намира на 5 място по ръст на инфлацията
Коментари Харесай

На фона на инфлацията: Работодатели планират повишение на възнагражденията

България се намира на 5 място по растеж на инфлацията в Европейския съюз. А от КНСБ са безапелационни, че заплатите би трябвало да бъдат вдигнати. Това към този момент са създали в една консултанска компания. Служителите й получават 10% по-високи заплати от месец май. Очаква ги и следващо нарастване.

" Тъй като ние нямаме някаква действителна визия и някакво съответно очакване доколко тази инфлация ще продължи и докога ", изяснява Християн Петков – действен управител.

От компанията споделят, че предвид на растящата инфлация стъпката е по-скоро наложителна, в сравнение с целесъобразна. Специалистите по човешки запаси са на мнение, че заплатите ще продължат да порастват – с разнообразни темпове според от бранша.

" От позиция на тези браншове, където обичайно се търсят хора и са по-стабилни като дълготрайност. Там също виждаме една актуализация сред 3 и 5% ", сподели Надя Василева, ръководител на Българската конфедерация на труда, съобщи Нова нюз.

Проучвания в сектора демонстрират, че към 70% от фирмите изпитват проблеми с намирането на личен състав. Това съгласно специалистите кара бизнеса да усилва заплатите.

" Заплатите порастват толкоз, колкото има дефицит на фрагменти. Недостиг на фрагменти в България има от години наред и вие забелязвате по какъв начин от много време заплатите вървят единствено нагоре. И ние съвсем всяка година имаме сред 10 и 15% растеж на заплатите ", изясни Василева.

Не по този начин стои въпросът с дребната пекарна на Радостин Великов. За да съществува бизнесът му, е заставен да работи на още две места. А за повдигане на заплатите не може и да си намерения.

" Цената на тока не ни дава такава опция и това. Фурни затварят даже. И ние сме на ръба да затворим ", споделя Радостин Великов.

Изчислява, че разноските са се вдигнали двойно. Сметката му за ток се е повишила от 800 на 1400 лв. месечно.

" Не приказваме единствено за ток. Говорим за всички артикули – брашно, консумативи. Абсолютно всичко се е вдигнало ", изяснява Великов.

Именно високите сметки за ток и по-скъпите първични материали са измежду аргументите някои компании да не могат да си разрешат да покачат заплатите на чиновниците си.  Според икономистите обаче инфлацията няма да продължи да пораства.

" Предвид прогнозата на държавното управление в актуализацията на бюджета за намаляване на равнището на Брутният вътрешен продукт, който е един от главните фактори, които въздействат за напомпването на инфлацията, т.е. от 4,8 на 2,9 евентуално инфлацията няма да бъде толкоз висока и ще се задържи на годишна база към 10% ", счита икономистът доктор Щерьо Ножаров.

Толкова висока инфлация у нас не е имало от 1998 година, когато доближава 18%. През идващите 24 години не минава повече от 15%.  

Годишната инфлация за май 2022 година е 15,6%. Най-много са поскъпнали транспортните услуги, ток, храна, парно и храна.

Войната в Украйна не е единствената причина за това, тази наклонност е почнала още в средата на предходната година, изясни икономистът Георги Вълчев.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР