България се изкачи с 4 места по показателя Усещане за

...
България се изкачи с 4 места по показателя Усещане за
Коментари Харесай

България се изравни с Вануату по усещане за корупция

България се изкачи с 4 места по индикатора " Усещане за корупция " в международната ранглиста на " Трансперънси интернешънъл ", демонстрират данните за 2017 година, показани в сряда вечерта, съобщи Българска телеграфна агенция.

Докато в показателя на организацията за 2016 година страната ни заемаше 75-о място, в този момент тя се подрежда на 71-во дружно с Южна Африка и Вануату.

Както нормално, България е последна в раздела " Европейски Съюз и Западна Европа ", а с най-слабо чувство за корупция е Дания. Страната ни има близки резултати с Унгария (66-о място), Румъния и Гърция (59), както и с Хърватия (57).

Класацията обгръща общо 180 страни. Според данните в света най-слабо е чувството за корупция в Нова Зеландия, следвана от Дания, Финландия, Норвегия, Швейцария, Сингапур, Швеция, Канада, Люксембург, Холандия, Англия и Германия.

Най-зле се показва Сомалия, а преди нея се подреждат Южен Судан, Сирия, Афганистан, Йемен, Судан, Либия, Екваториална Гвинея и Северна Корея.

Тази година индикаторът на интернационалната организация отбелязва четвърт век от своето битие, напомня Българска телеграфна агенция. Отчита се, че напредъкът в битката с корупцията по света е муден, а страните, където този проблем е най-осезаем, страдат от липса на отбрана на медиите и неправителствените организации.

Уточнява се и, че чувството за корупция се мери по усещанията на деловите среди за активността на публичните чиновници. " Трансперънси интернешънъл " разяснява, че до момента не съществува справедлив индикатор за премерване на корупцията, по тази причина се постанова изследване за " чувството " за мащаба на това събитие на скрити противозаконни дейности.

Като образец за сходни дейности са посочени подкупите, отклоняването на публични средства, потреблението на публично имущество за персонални цели, несъразмерна администрация, аргументите за назначения в публичната администрация, успеваемост на наказателното гонене на корумпираните, законодателство за спор на ползи, отбрана на публицистите, завладяването на страната от ползите на дребни групи, достъпа на гражданското общество до информация.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР