България се издигна с 20 позиции в годишната класация за

...
България се издигна с 20 позиции в годишната класация за
Коментари Харесай

България се издигна с 20 позиции в класацията за свобода на медиите на „Репортери без граници”

България се издигна с 20 позиции в годишната ранглиста за независимост на медиите на организацията „ Репортери без граници ”. Страната ни е на 71-во място измежду 180 страни като сходен скок се наблюдва и в миналогодишната ранглиста, когато България се изкачи с 21 позиции и зае деветдесет и първата.

Неправителствената организация разгласи класацията през днешния ден, 3 май, когато означаваме Световния ден на свободата на печата.

Въпреки забележителното нанагорнище на страната ни, напредъкът не е огромен, регистрират от организацията. Възходът се дължи повече на спад в показателите на другите страни, в сравнение с солидно нарастване на този на България. Подобряването в класацията не трансформира проблематичния статут на свободата на печата у нас.

Причина за издигането съгласно „ Репортери без граници ” са излизането на Бойко Борисов от властта като през неговото 12-годишно ръководство медийната независимост е била в крах. Фактори за ниския показател на България са неналичието на минимални стандарти за отбрана на публицистите, зависимостта от доходи от реклама и непрозрачното систематизиране на европейските средства, показват оттова.

Освен това, въздействие имат и заканите към проверяващите публицисти, отразяващи тематики, свързани с проведената престъпност и корупцията. Първо място в класацията на „ Репортери без граници ”заема Норвегия, а последно- Северна Корея. Според изследването, най-благоприятната среда за работа на публицистите е Европа и по-конкретно- Европейският съюз.

Още детайлности от стажант-репортера Юлиан Сутев чуйте в прикачения звуков файл.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР