България се е отказала да търси неустойка от близо 1.5

...
България се е отказала да търси неустойка от близо 1.5
Коментари Харесай

България се отказва да търси неустойка от 1.5 мил. лева от Русия за ремонтите на МиГ-29

България се е отказала да търси наказателна клауза от близо 1.5 млн. лв. от съветската АО ”РСК МиГ” за ремонт на самолети МиГ-29 на военновъздушните сили. Това се разбра от отговор на министъра на защитата Драгомир Заков по време на парламентарния надзор. Вместо това с компанията са подписани спомагателни съглашения, които са изпълнени, част от тях с няколко месеца предварително.

Припомняме, че през 2018 година държавното управление на Бойко Борисов реши да даде на Министерството на защитата до 26 млн. лева, с които да се ремонтират самолетите МиГ-29.

На депутатски въпрос Заков отговори, че на 28 април 2021 година е подписано тристранно съглашение, според което Военновъздушни сили поема всички права и отговорности, произлизащи от договорите. След тази дата не са предявявани искове за неустойки, тъй като компанията " РСК МиГ " е предоставила документи за форсмажорни условия - ограничения за неразпространение на COVID-19 в Русия и непредвидени гранични рестрикции, напомня " Фрогнюз ". Впоследствие са подписани спомагателните контракти за удължение периодите на осъществяването на ремонтните действия.

Народният представител Гаджев съобщи, че е получил публична информация от Стефан Янев, че неустойката, изплатена от съветската страна, е 138 хиляди евро, до момента в който Заков даде данни за изплатени 185 хиляди евро. Министър Заков пое ангажимент да обясни от кое място идва разликата. Той добави, че е разговарял с командващия военновъздушните сили Димитър Петров, съгласно който ремонтите са осъществени качествено, самолетите МиГ-29 летят и са в обикновено положение. " Неустойката е свършила доста добра работа. Допълнителните съглашения са изпълнени и няма вреди за българските Военновъздушни сили ", заключи тематиката Заков.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР