България, Румъния и Турция ще подпишат утре Меморандум за разбирателство

...
България, Румъния и Турция ще подпишат утре Меморандум за разбирателство
Коментари Харесай

България, Румъния и Турция създават Противоминна военноморска група в Черно море

България, Румъния и Турция ще подпишат на следващия ден Меморандум за съгласие за основаване на Противоминна военноморска група в Черно море.

Заместник-министърът на защитата Атанас Запрянов отпътува през днешния ден на посещаване в Турция, където ще подпише документа на следващия ден в Истанбул, оповестиха от Министерството на защитата.

Решението за одобрение на Меморандума от българска страна беше взето на държавно съвещание на 13 декември предходната година.

Създаването на Противоминната военноморска група в Черно море е инициирано от Турция през август 2023 година с съществена задача да бъде обезпечена сигурността на морските пътища в Черно море в противоминно отношение и противопоставяне на минната опасност, зародила след началото на съветската експанзия против Украйна.

Очаква се военноморската група да спомогне за възстановяване на взаимоотношението и добросъседските връзки сред участниците, без това да заменя наличието и провежданите действия по въздържане и защита на НАТО в региона на Черно море.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР