България разполага със значителни залежи от полезни изкопаеми - литий,

...
България разполага със значителни залежи от полезни изкопаеми - литий,
Коментари Харесай

Рудодобивът с огромен потенциал, но е задушен от бюрократщина

България разполага със обилни находища от потребни изкопаеми - литий, мед, злато и други, а рудодобивният бранш разполага с голям капацитет за развиване. Постоянното увеличение на административната тежест обаче, както и все по-засилващите се гласове за по-голяма интервенция на страната, най-малко що се отнася до прибиране на облагата, пречат на развиването на сектора.

Така може да се обобщи отчетът на Съвета по стопански и обществени политики (СИПП) , показан в четвъртък в Българска телеграфна агенция.
 Проекти на Министерство на регионалното развитие трансформират туристи в миньори - по какъв начин траките обработвали руда
Проекти на Министерство на регионалното развитие трансформират туристи в миньори - по какъв начин траките обработвали руда

С над 3,5 млн. лева развиват пещерен туризъм и учат колонии от прилепи

Ресурсен шовинизъм - този термин, акцентира Преслав Райков от СИПП, е точно повдигането на данъчното облагане от страна на страната върху минния бранш, напоследък подбудено и значително поради насъбраните големи задължения от страните в изискванията на коронавирус рецесия.

Успешните западни модели са следните - страната полза с от 1% до 6% от цената на добитите потребни изкопаеми, уточни икономистът Владимир Сиркаров. " Тук чуваме гласове в друга посока, което е нездравословно като политически сигнал за капиталовата среда в България ", посочи той.

Административните спънки, демонстрира отчетът на икономическия концерн, пък са голям " кол в колелата " на развиване на сектора.

" Постоянно утежняване на администрирането на капиталовия развой като това в България е достигнало до парадокса, при който даже ЕК не знае какъв брой институции са виновни за издаването на позволения за рандеман на потребни изкопаеми в България ", добави на собствен ред Никола Филипов от икономическия концерн.

По думите на Михаил Кръстев от СИПП България изоставала доста освен в съпоставяне със международните практики , а даже и спрямо най-близките ни страни. " На 300 км от границата ни в Сърбия се построява литийно-борно находище за 2 милиарда евро, което ще увеличи индиректно брутния вътрешен артикул с до 4%. "

Секторът несъмнено има сериозен капацитет за развиване, считат икономистите. " България не създава микрочипове или нуклеарни реактори и в индустриалната верига към момента сме надалеч от високата добавена стойност . За сметка на това разполагаме със значими находища на железни потребни изкопаеми - литий, мед, злато, които са основни за батериите и всички зелени решения, " сподели на собствен ред Кузман Илиев.

Именно по тази причина така наречен " Зелена договорка ", по силата на която Европа би трябвало да стане въглеродно неутрална доникъде на века, съставлява по едно и също време късмет, само че и риск да изгубим конкурентните си позиции в рудодобивния бранш.

" Имайки поради, че в Европарламента минават отчети, които заплашват самото битие на минни действия у нас поради възбраната им в НАТУРА 2000, която обгръща 35% от нашата територия, обстановката наподобява притеснително. А спирането на индустриалната верига е опция - до година-две в Югоизточна Европа ще има и цех за микрочипове, които през днешния ден са недостиг и доведоха до прекъсването на Фолксваген . Трябва да действаме самодейно, а не да ни заобикалят задграничните вложения ", акцентира Илиев.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР