България Протест срещу площадка за опасни битови отпадъци край Атия

...
България Протест срещу площадка за опасни битови отпадъци край Атия
Коментари Харесай

Протест срещу площадка за опасни битови отпадъци край Атия

България Протест против площадка за рискови битови боклуци край Атия Министърът на екологията уточни, че всички български общини са длъжни да имат такава площадка до края на идната година  Николай Киров 25 август 2019, 17:42  Протест против площадка за рискови битови боклуци край Атия Източник: БГНЕС
ители на Атия, Черноморец и Присад излязоха на митинг против площадка за краткотрайно запазване на рискови битови боклуци.

Протестиращите се събраха на пешеходната пътека след разклона на основния път за Созопол, като близо час и половина не пропускаха коли да минават, до момента в който чакаха министъра на екологията да се срещне с тях.

С възгласи „ Искаме природа, не желаеме отпадъци!” и „ Вън боклуците от двора!” протестиращите затвориха пътя от разклона към Атия. В 11.30 митингът се реалокира на площадката за боклуци, където министър Нено Димов към този момент беше дошъл по различен път, а протестиращите го упрекнаха, че се е скрил от тях.

Министърът на екологията подсети, че всички български общини са длъжни да имат такава площадка до края на идната година. „ Който няма - ще бъде санкциониран”.

Той акцентира, че жителите на Южното Черноморие ще имат опция безплатно, без средства от техните налози, да се възползват от най-хубавата швейцарска процедура за събиране на рисковите боклуци, които всяко домакинство отделя в бита си.

На площадката ще се събират боклуци, които се генерират в семействата при всекидневното потребление на артикули със съставки, увреждащи околната среда - медикаменти, битова химия, акумулатори и батерии, битови електронни уреди, боядисани мебели и други дървени повърхности.

Средствата за построяването на плана са близо 2 млн.лв. и са обезпечени посредством Министерството на околната среда и водите и Предприятието за ръководство на дейностите по запазване на околната среда (ПУДООС) по план на Българско-швейцарската стратегия за съдействие.

„ Направеното тук е по най-високите стандарти, освен в Швейцария, само че и в цяла Европа. Самото швейцарско държавно управление управлява осъществяването на проекта”, акцентира министърът. „ Хората има от какво да се тормозят, в случай че продължат да събират тези боклуци в кофите си за отпадък. Защото и батерията, и битовата химия не са рискови до момента в който ги използваме, само че когато отидат на депото с общия боклук, може да станат опасни”.

Министърът увери, че площадката край Атия не основава никакви опасности за околната среда или здравето на жителите.

Предвижда се построяването на пет пилотни центъра за събиране на рисковите битови боклуци в общините Шумен, Разград, Созопол, Съединение и Левски и към този момент са доставени мобилни събирателни пунктове за обслужване на прилежащи на тях 17 общини - Велики Преслав, Смядово, Каспичан, Хитрино, Лозница, Самуил, Исперих, Завет, Цар Калоян, Пордим, Никопол, Белене, Марица, Калояново, Хисаря, Приморско, Царево.

Димов сподели, че не може да каже какъв брой би коствало преместването на площадката край Атия на различен терен.

„ Не мога да отговоря на този въпрос, построяването ѝ коства малко под два милиона. Но тя е издигната тук, тъй като Община Созопол е показала тази площадка като място, с което е кандидатствала по българо-швейцарската стратегия. При всички положения тази площадка е утвърдена, предходна е през съответните процедури и в случай че Община Созопол не желае да реалокира тази площадка, тя ще стартира да функционира”, безапелационен е министърът.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР