България Протест на умиращи българи, Ананиев: Преговаряме с Русия, САЩ

...
България Протест на умиращи българи, Ананиев: Преговаряме с Русия, САЩ
Коментари Харесай

Протест на умиращи българи, Ананиев: Преговаряме с Русия, САЩ и Украйна

България Протест на умиращи българи, Ананиев: Преговаряме с Русия, Съединени американски щати и Украйна Безсрочен митинг под мотото „ Здравни емигранти ” пред Министерството на здравеопазването започнаха чакащи за белодробна трансплантация  Николай Киров 18 септември 2019, 10:42 .a{fill:#fff;}.b{fill:#676767;}  Протест на умиращи българи, Ананиев: Преговаряме с Русия, Съединени американски щати и Украйна
Протест на умиращи българи, Ананиев: Преговаряме с Русия, Съединени американски щати и Украйна
 Отново проблем с пазаруването на винетки
Отново проблем с пазаруването на винетки
 Мая Манолова: Подкрепата ми за Пеевски беше неточност
Мая Манолова: Подкрепата ми за Пеевски беше неточност
 Издирвани за погрома в заведение, се предадоха
Издирвани за погрома в заведение, се предадоха
 След удар на цистерна, семейство остава без дом
След удар на цистерна, семейство остава без дом
 Есента припомня за себе си, чакат ни дъждове
Есента припомня за себе си, чакат ни дъждове
 Въздухът в класните стаи рисков
Въздухът в класните стаи рисков
 Правили девойки проститутки със секс записи
Правили девойки проститутки със секс записи

езсрочен митинг със слоган „ Здравни емигранти” пред Министерството на здравеопазването започнаха в сряда сутринта чакащи за белодробна трансплантация, техни близки, лекари и юристи. Те упрекват здравния министър Кирил Ананиев, че не може да се оправи с казуса с трансплантациите у нас.

„ Тук сме тъй като се следи трайна наклонност на неспособност Министерството на здравеопазването да се оправи с казуса с неналичието на белодробни трансплантации за българи. От май 2017 година досега има направена една единствена трансплантация във Виена на млада жена от Варна, което ние дефинираме като здравно знамение. Преди и след трансплантацията няма късмет за нито един българин да бъде лекуван още веднъж. Искаме министърът на опазването на здравето да застане пред нас и да каже по какъв начин ще реши този проблем. Не е редно при започване на XXI век, в страна от Европейски Съюз, хора да умират поради липса на лекуване, което се дава в другите европейски страни,” съобщи в ефира на „ Здравей, България” по NOVA Тодор Мънгъров, ръководител на съдружие „ Асоциация Пулмонална Хипертония”.

Той уточни, че сега към 18-19 души чакат за белодробна трансплантация в България. Мънгъров добави, че знае за четирима души, които към този момент са емигрирали с цел да получат трансплантации, а още толкоз са в развой на овакантяване на страната.

От здравното министерство обявиха, че се поставят старания страната ни да се включи към Евротрансплант, като към този момент има създадена Национална стратегия за поощряване на донорството.

„ В тази стратегия няма нищо съответно и ясно написано. Няма финансови параметри. Недопустимо е български жители да умират от заболяване, което се лекува в други страни и да не могат да се лекуват у нас”, счита обаче юрист Христина Николова.

Същевременно пред БТВ министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев разяснява, че страната ще заплаща трансплантациите на български пациенти във всички страни, освен в Европейския съюз. Причината е, че не е направена Национална стратегия за поощряване на донорството и трансплантациите.

„ Няма да оставим хората сами да си търсят къде да си вършат трансплантации. Наредбата ще стане факт след броени дни. Нещата ще бъдат тъкмо регламентирани”, съобщи Ананиев.

„ За страдание спирането с виенската болница е станало преди да стана министър. Правихме доста опити да възстановим доверието, само че досега смяна няма. Въпреки това намерихме опция да се прави трансплантация на най-нуждаещите се в чужбина”, акцентира Ананиев.

„ 18 българи имат потребност от незабавна трансплантация. Ще стартираме, откакто наредбата премине публично разискване и стане факт до две седмици. Тогава ще възложа на двете институции - Медицински контрол и НЗОК, да влязат във връзка извънтрансплантационни центрове, такива има в Съединени американски щати Русия, Украйна. Ще бъдат подготвени и наши експерти, и се надявам в средата на другата година трансплантации да се правят и у нас”, уточни здравният министър.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР