България пропусна да обясни на своите партньори в Европейския съюз

...
България пропусна да обясни на своите партньори в Европейския съюз
Коментари Харесай

Искра Михайлова: България пропусна да обясни в ЕС позициите си спрямо Скопие

България пропусна да изясни на своите сътрудници в Европейския съюз своите позиции по отношение на Република Северна Македония. Това сподели пред БНР евродепутатът от " Обнови Европа " /ДПС Искра Михайлова. По думите ѝ като страна член на Европейски Съюз, която се възползва от правото си да наложи несъгласие, страната ни е пропуснала да изясни позициите си и да притегли по-голяма поддръжка.

" Ветото на Унгария, Полша и Словения е нов детайл, с който и немското председателство демонстрира, че до този миг не може да откри най-хубавите принадлежности, макар че има вероятни сюжети по какъв начин да се позволи въпросът. Но те по всяка възможност ще бъдат употребявани в разнообразни комбинации за всяка страна поотделно ", разяснява Михайлова.

И трите страни имат разнообразни аргументи да възразяват по отношение на обвързването на върховенството на закона с европейското финансиране.

" Разглеждаме ги в пакет, само че има разлики ", посочи Искра Михайлова.

Първият сюжет съгласно нея е " да се раздроби блока на опозиционерите и да се водят самостоятелни договаряния и да се упражни напън да се одобри бюджетът ".

Има ли вид работата да продължи макар ветото на Унгария и Полша?

" Решенията в Европейски Съюз, изключително в Съвета на Европейски Съюз, се вземат с консенсус от всички страни членки. Това е записано в Договора за Европейски Съюз ", акцентира Искра Михайлова.

Противното по думите ѝ " даже с положителни планове, както е в този момент - да бъде признат бюджетът ", е нарушение на този контракт.

" Има правила, които не ни разрешават да сме толкоз гъвкави и в случай че някой не е склонен с нас, да кажем - ти си гледай работата, ние ще продължим напред. Ключът до момента във вземането на решения е намирането на консенсус, по тази причина е толкоз значимо да се водят договаряния с тези страни ", изясни тя.

" Компромисът с върховенството на правото за Екологичен потенциал е недопустим. В договаряния обаче може да се намерят " истината и решението ", счита тя.

Михайлова разясни, че бюджетът на Съюза за 2021 година може да се гласоподава при започване на декември.

" Има опция да бъде признат този бюджет за една година напред. По отношение на Многогодишната финансова рамка нещата могат да продължат с такива годишни договорености, което е малко евентуално, ще би трябвало да се откри решение по-рано. Механизмът за възобновяване, Новата генерация - това е основен миг, а страните-членки чакат тези пари, в това число и България ", разкри още Михайлова.

" Страната ни към този момент има План за възобновяване, добър или неприятен, само че в случай че се блокира този проект, той се обезсмисля, акцентира евродепутатът. - Първоначално той беше плануван да работи 2021-2022 година, две ударни години, а в този момент едната сякаш стартира да се изнизва. "

" Зеленият пакт и цифровата промяна са безвъзвратен детайл от дневния ред на Европейски Съюз, както го виждат софтуерно развитите страни членки, изключително от Северна Европа и това е една от разграничителните линии. Различията се дължат на стадия и темповете на развиване на обособените страни ", посочи Михайлова.

" Ние чакаме поддръжка да си оправим селските улици, а една Швеция или Нидерландия чака поддръжка, с цел да построи най-модерни уреди за произвеждане на водород, да влага в енергийната успеваемост на целия си сграден фонд, с цел да реализира индиферентност в бъдещите 10-20 години ", приключи тя.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР