България произвежда боеприпаси за съюзници, но не и за Украйна,

...
България произвежда боеприпаси за съюзници, но не и за Украйна,
Коментари Харесай

Радев: Произведените снаряди в България са за наши съюзници, а не за Украйна


България създава муниции за съдружници, само че не и за Украйна, съобщи президентът Румен Радев, който показва страната ни на Европейския съвет в Брюксел.

България желае да разшири потенциала на отбранителната си промишленост, само че създаваните боеприпаси не са за Украйна. Ако друга страна ги препрати на Киев, отговорността си е нейна.

България има интерес да създава и снаряди 155 милиметра, само че това не е обвързвано с настояванията на Украйна, а тъй като това е стандарт на НАТО. Изказването на Радев през днешния ден идва на фона на публикацията в една от водещите европейски медии Le Monde – “Добре защитаваната загадка за оръжията за Украйна в долината на розите “.

10 страни не са се присъединили в общите европейски поръчки на муниции за Украйна.

“България няма да взе участие в взаимната доставка на снаряди за Украйна. България ще уголемява потенциала на своята отбранителна промишленост, с цел да попълня своите ресурси, да оказва помощ на другите държави-членки да попълнят своите ресурси. Защото знаете, че ние имаме потенциали по-голям от редица членки на Европейски Съюз. Заедно с още девет държави-членки на Европейски Съюз не сме част от самодейността за общи доставки “, съобщи Румен Радев.

България ще упорства български снаряди да не стигат до Украйна.

„ Ние се ангажираме единствено със снаряди, които могат да отидат в наши сътрудници и съдружници, в случай че те изискат от нас, само че не и със Украйна. Ясен ли съм? “, добави президентът.

Президентът се обърна и към бъдещите депутати: „ Ако Народното събрание още веднъж призове за доставка на оръжие за Украйна от българската войска, дано този път има смелостта на сформира постоянно държавно управление и то да носи отговорност пред българските жители. “

Само 17 европейски страни и Норвегия, която не е член, ще имат директен ангажимент да обезпечат един милион снаряда.

През октомври България би трябвало да е в Шенген, в случай че идващите държавно управление и парламент запазят сегашната скорост на подготовка, съобщи още преди началото на срещата Румен Радев.

Според него такива са сигналите и от нидерладнския министър председател Рюте, и от австрийския канцлер Нехамер, и от Европейска комисия.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР