България продължава да е най-корумпираната държава в ЕС, хората живеят

...
България продължава да е най-корумпираната държава в ЕС, хората живеят
Коментари Харесай

Елена Йончева иска помощ от Фон дер Лайен срещу корупцията в България, среща се с Кьовеши

България продължава да е най-корумпираната страна в Европейски Съюз, хората живеят в беднотия, а публицистите са сплашвани и лишавани от опция за работа. Тази картина на България разказва българската евродепутатка Елена Йончева пред швейцарския вестник „ Тагесанцайгер “.
„ Помогнете ни, госпожо Фон дер Лайен. Не е задоволително да се вършат единствено изказвания, при Вашето посещаване в София министър председателят Борисов размонтира микрофоните на публицистите в залата за конференции, с цел да не могат да задават неуместни въпроси “ Йончева показва и че в този момент, откакто към този момент има европейски основен прокурор, тя ще се срещне с нея и ще й съобщи документите от следствията си за корупция в България. „ Важно е да стане ясно на българските полигици, че не могат да отлоняват европейски пари безнаказано “, обръща се Йончева.

„ 2,5 милиона от общо 7 милиона души население са напуснали България, 1,5 милиона живеят под прага на бедността “, обобщава Йончева. Тя показва и че 40-50% от парите еврофондовете за инфраструктурни планове биват отклонявани към корумпирани политици. „ Състоянието на улиците е пагубно. 12 месеца след построяването им се постановат към този момент съществени поправки “, споделя още тя.

Евродепутатката разказва и случая, в който съгласно български публицисти олигарси, близки до премиера Борисов, са купили на негова млада другарка къща за 800 000 швейцарски франка в Барселона. Тя показва и че няма доказателства за това, а българската прокуратура не е дала отговор на запитването й, по тази причина в този момент чака отговор от испанската, написа още Club Z.

Йончева споделя и за повдигнатите против самата нея обвинявания в пране на пари. „ Като журналистка върших документални филми за малкия екран на един банкер, против който по-късно бе повдигнато обвиняване в пране на пари. Сега ме упрекват, че парите, с които съм работила, са мръсни пари и е трябвало аз да знам за това. По тази причина се желае имунитета ми. В очите на хората в този момент и аз излизам престъпница “, споделя тя.

Журналистите с критически глас против ръководещите нямат късмет за работа. Наложи се една от най-популярните журналистки в страната да стартира да кара такси, защото не й дават да работи, споделя в изявлението още българската евродепутатка.

„ Журналистите в България не биват убивани, държавното управление има други средства да ги унищожава. Те са заплашвани и се прави по този начин, че да не могат да си намерят работа. Страхуват се, а това води до автоцензура. Най-лошото е, че преди имахме медийна независимост. Да, беше мъчно и трябваше да се борим. Но бяхме по-напред от съседката ни Румъния. Днес сме на 11-о място и става все по-лошо. А медийната независимост е основата за всяка демократична система “, показва тя.

Европейските средства за медии се разпределят от държавното управление. Който написа против него, неполучава от тях, изяснява още някогашната журналистка. На въпрос за какво Еврокомисията подлага на критика неналичието на народна власт в Унгария и Полша, а мълчи за България, тя дава отговор: „ Това се питат и хората в България. Много са уверени, че е имало договорка сред някогашния началник на Европейска комисия Юнкер – той да си затваря очите, а българските евродепутати да поддържат политиката му “, споделя Йончева.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР