България прекратява подкрепата си за удължаване на европейската забрана за

...
България прекратява подкрепата си за удължаване на европейската забрана за
Коментари Харесай

България се отказва от ембаргото за внос на зърно от Украйна

България приключва поддръжката си за удължение на европейската възбрана за импорт на зърно от Украйна, излиза наяве от импортираното в понеделник вечерта в Народното събрание проекторешение, подкрепено от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и Движение за права и свободи, заяви euractiv.bg.

Преди пет месеца страната, ръководена тогава от държавното управление на президента Румен Радев, стана част от обединението от страни от Централна и Източна Европа, които издействаха от Брюксел налагане на ембарго върху вноса на украинско зърно. Причината бяха митингите на локалните производители на зърно, чиито ползи бяха наранени от внезапното намаление на цените.

Службното държавно управление на Радев обаче тотално подцени ползите на потребителите и битката с инфлацията,

както и бранша на българските производители на слънчогледово олио, който е на челни места в Европейски Съюз. Малко след налагането на ембаргото се оказа, че България обичайно внася 30% от нужното слънчогледово семе от Украйна, тъй като не създава задоволително, с цел да задоволи индустриалните си потребности.

Ембаргото удари тежко бранша, срина облагите, които бяха рекордни през 2022 година. Множество производители на олио предизвестиха, че ще се стигне до затваряне на фабрики.

“Отчитайки солидарността на България с Украйна и с цел да се подсигурява продоволствената сигурност в международен мащаб…

България не поддържа продължаването след 15 септември на възбраната за импорт в България, Полша, Унгария, Румъния и Словакия на пшеница, царевица, рапица и слънчогледово семе от Украйна “,

се споделя в плана за решение на трите парламентарни обединения.

Те разтоварват държавното управление от отговорността за вземането на това решение, което значително облекчава задачата на премиера Николай Денков, който можеше да бъде подложен под мощен напън от зърнопроизводителите. До този миг земеделският министър Кирил Вътев даваше сигнали, че счита да изиска удължение на ембаргото за вноса на слънчоглед и да не поддържа ембаргото върху вноса на украинска пшеница.

 

 

 

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР