България прави голяма стъпка напред с пускането на газовата връзка

...
България прави голяма стъпка напред с пускането на газовата връзка
Коментари Харесай

Росен Христов: Пускането на интерконектора е стъпка напред, но не решава всички проблеми

България прави огромна стъпка напред с стартирането на газовата връзка с Гърция, само че това не взема решение всички проблеми. Това сподели служебният министър на енергетиката Росен Христов в изявление пред bTV.

Той дефинира интерконектора, по който ще тече азерски газ, като " доста значим " за страната и за Европа. Капацитетът му е 3 милиарда куб. м годишно, от които са резервирани близо 1.57 милиарда куб. м. Христов изясни, че сега се водят " комплицирани договаряния " за разпределяне на в допълнение количество, като са поискани към 300-500 млн. куб. м.

Енергийният министър акцентира, че България ще продължи да върви към диверсификация на доставките на газ, като и този път не изключи съветският енергиен колос " Газпром " от сметките си. По думите му страната не е поставила точка на договарянията с съветската компания и поддържа с тях " политика на отворените порти ".

" Изпратили сме нашите претенции. За момента нямаме отговор, само че пък на нас това ни разрешава да сме изправна страна по контракта, тъй че въпреки всичко е някаква позитивна стъпка за нас ", изясни той.

Христов предвижда, че цената на газа за ноември ще е сходна на тази за октомври и ще е под 250 лв.. Като аргументи за спада на крайната цена той уточни старта на интерконектора с Гърция, както и " конкурентните процедури, които " Булгаргаз " стартира да организира ".

Другата седмица се планува да бъде свикано работно съвещание в Министерството на енергетиката, на което да се разиска сигурността на инфраструктурата. Поводът за нея е, които Европейски Съюз дефинира като бойкот. Христов заяви, че държавното управление има намерение да направи стрес проби на енергийната инфраструктура и нейната сигурност.

Служебният министър разяснява и въздействието, което войната в Украйна оказва на енергийния бранш и по-конкретно скорошната ескалация на спора, откакто.

" Аз не съм боен специалист, само че сигурно мобилизацията демонстрира, че няма желание този спор да бъде завършен бързо. Съответно ние в енергетиката чакаме факторите, които въздействат и на цени, и на доставки да продължат да работят ", сподели Христов.

Той обаче добави, че не чака някакви разтърсвания на пазара, защото дейностите да били планувани и Европа приготвя да предприеме ограничения за стабилизирането на енергийния пазар.

" Европа е твърда в това, че би трябвало да излезе от тази взаимозависимост от съветските енергийни източници, в това число газа и нефта. Стабилно се движим в тази посока, а България вървим устойчиво с Европа ", акцентира служебният министър.

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР