България попада сред страните в Европа, в които се работи

...
България попада сред страните в Европа, в които се работи
Коментари Харесай

От много часове работа не се става богат: Опитът на държавата с най-дълга работна седмица и най-ниски заплати е ЕС

България попада измежду страните в Европа, в които се работи най-дълги часове, сочат данните на Евростат за 2022 година Според европейската  през миналата година българинът е работил приблизително сред 40 ч. и 46.5 ч. седмично. Сходна е обстановката в страни като Румъния, Сърбия, Полша, Гърция и Португалия (разликата е в тези страни има и някои райони, в които се работи по-малко - сред 38.6 ч. и 40 ч.).

На този декор в Западна Европа чиновниците прекарват доста по-малко време на работа. В Германия, Австрия и Швейцария, да вземем за пример междинната работна седмица е сред 29.9 ч. и 37.3 ч. според от района. В Норвегия също се следи относително къса работна седмица - сред 29.9 ч. и 36.6 ч. Нидерландия и Дания се обрисуват като страните с най-къса работна седмица - приблизително сред 29.9 ч. и 34.9 ч. седмично.

Така, в случай че съпоставим работните дни в годината на най-натоварените българин и датчанин  излиза наяве, че при 248 работни дни за 2022 година българинът ще работи над 1647 часа, до момента в който датчанинът - с към 411 часа (25%) по-малко или общо 1236 часа. 
 Да открехнем завесата: Ето какви са действителните заплати в IT бранша
Да открехнем завесата: Ето какви са действителните заплати в IT бранша

Какви са междинните месечни възнагражения според от позицията, опита и местоположението?

Има ли връзка между заплатата и часовете, прекарани в офиса

Средните разноски за труд на час през предходната година са били 30.5 евро в Европейски Съюз, като варират от 8.2 евро в България до 50.7 евро в Люксембург, сочат  на Европейската статистика. За съпоставяне в Дания, която както към този момент стана ясно е сред страните с най-къса работна седмица междинната работна заплата е 46.8 евро на час.

През 2022 година чистите годишни приходи на средностатистически неженен служащ без деца са били 26 136 евро в Европейския съюз, вариращи от 8 412 евро в България до 47 640 евро в Люксембург. В действителност жилите на Великото херцогство има относително къса работна седмица (между 37.3 и 38.6 часа). 
 Общините, в които страната заплаща най-високи заплати
Общините, в които страната заплаща най-високи заплати

При заплатите в частния бранш обаче има по-голямо разслоение по общини

През 2022 година същите две държави-членки на Европейски Съюз са записали надлежно най-ниските (9547 евро) и най-високите (63 825 евро) междинни чисти приходи за фамилна двойка с две деца.

В случая, когато и двамата сътрудници на брачна двойка работят (и двамата печелят междинни приходи на работници), Люксембург записва най-високите годишни чисти приходи, както когато двойката има две деца (104 771 евро), по този начин и когато двойката няма деца (97 157 евро).

България записва най-ниски чисти приходи за двойки с две деца (17 744 евро) или без деца (16 824 евро).

Тези данни са доказателство, че множеството часове на работа не са фактор за обезпечаването на висока заплата. Нещо повече в България, която е страната от Европейски Съюз, в която се работи най-вече часове популацията получава най-ниските работни заплати. 

Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР