България, Полша и други източноевропейски членки на ЕС обмислят завеждането

...
България, Полша и други източноевропейски членки на ЕС обмислят завеждането
Коментари Харесай

Източните членки на ЕС обмислят съдебен иск срещу пакет „Мобилност“

България, Полша и други източноевропейски членки на Европейски Съюз обмислят завеждането на дело против новите правила на Европейски Съюз за пътния превоз, известни още като пакет „ Мобилност “, които ще принудят водачите на камиони да се връщат вкъщи на всеки осем седмици, съобщи Ройтерс, цитирайки свои източници.

Промените се поддържат от по-богатите членки на Европейски Съюз, в това число Франция и Холандия. Спорната наредба разделя блока по линия Изток-Запад в миг, в който той е отслабен от идното отдръпване на Англия.

По-бедните страни от източния фланг на Европейския съюз желаят да се възползват от по-евтините си услуги, с цел да развиват своите стопански системи и да наваксат икономическото си закъснение от Запада след след десетилетия зад Желязната завеса.

Франция и други западни страни обаче се тормозят, че тази процедура подбива цените на услугите, предлагани от техните водачи.

Повечето страни членки на Европейски Съюз поддържаха съглашението за промяна на транспортния бранш в общността предишния декември. Новите правила задължат водачите, работещи в чужбина, да се връщат вкъщи на всеки три или четири седмици. Заложено е и седмичната отмора от най-малко 45 часа отвън транспортното средство (но не в зона на паркинг), като работодателите би трябвало да заплащат за настаняването.

Новите правила ще принудят интернационалните превозвачи да се връща в страната, в която е записана тяхната компания, на всеки осем седмици. Тази мярка има за цел да противодейства на практиката за вписване на компании в страни с по-ниски налози, без действително те да бъдат ръководени от там.

 България, Румъния, Полша, Унгария, Латвия, Литва, Естония, Малта и Кипър обаче са срещу тези промени, предава Ройтерс, базирайки се на дипломатически източници. Тези страни желаят промени в новите правила, които се чака да бъдат дискутирани от Европарламента в идните месеци.

„ Група от страни с обща позиция желае промени в това 8-седмично предписание. Първо ще забележим до къде ще стигнат диалозите, само че в последна сметка може да се стигне и до съд “, разяснява почитан посланик пред Ройтерс тази седмица.

„ Реформите ощетяват съществено нашите компании. Ако нямаме различен избори, ще подадем иск в Европейския съд “, споделя различен посланик от Източна Европа.

Според източните членки на Европейски Съюз връщането на празни камиони нанася съществени вреди за фирмите им, като в същото време с това оставя и забележителен въглероден отпечатък в миг, когато Европейски Съюз се стреми да ограничи нездравословните излъчвания.

Западните членки, въпреки това, дефинират сегашните практики в транспортни бранш като обществен дъмпинг – практиката на прекачване на интервенциите в страни с по-ниски заплати, налози и по-слаби права на служащите.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР