България показва най-малко евро-атлантическа ориентация сред страните от Източна Европа.

...
България показва най-малко евро-атлантическа ориентация сред страните от Източна Европа.
Коментари Харесай

Чехи и поляци проНАТОвски настроени източноевропейци, българи, унгарци и румънци - скептици

България демонстрира минимум евро-атлантическа ориентировка измежду страните от Източна Европа. Тя е единствената страна, в която поддръжката за овакантяване на Алианса се е нараснала през последната година (38% желаят да изоставен НАТО). Това оповестява основаният в Братислава мозъчен концерн GLOBSEC, концентриран в по-доброто схващане на световните трендове и техните последствия за обществото, стопанската система и сигурността.

Въпреки нахлуването в Украйна, 57% от българите не считат, че Русия съставлява опасност за сигурността на страната, а 30% считат, че Русия е най-важния стратегически сътрудник.

Русия се възприема като опасност за сигурността от 45% в  Унгария . Възприятията, че Русия е стратегически сътрудник не са повлияни от войната - към 35% дефинират Русия като стратегически сътрудник.

В  Чехия  поддръжка за оставане в Европейски Съюз се е нараснала с 13 процентни пункта спрямо последната година и в този момент възлиза на 80%. 50% от чехите възприемат Китай като опасност за сигурността, което е най-високото равнище в района.

Полските  респонденти се правят оценка като най-горещи последователи на НАТО в района, като 95% от тях се афишират за оставане. Съединени американски щати затвърждават позицията си измежду най-важните стратегически сътрудници за поляците - 73% считат Вашингтон за подобен. Поляците също по този начин показват най-голяма подготвеност в района да поддържат Украйна, като 88% от тях поддържат по-нататъшни наказания против Русия, даже с цената на по-високи цени на продуктите.

Румъния е единствената страна в района, където поддръжката за западната геополитическа ориентировка понижава от 43% на 27% през последната година. Тревожните 22% от интервюираните считат, че Русия има право да нахлуе в Украйна, а 26% считат, че Западът е виновен за войната, като предизвика Русия. Румъния също е единствената изследвана страна, в която удовлетвореността от демокрацията е намаляла (от 30% на 23%).
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР