България, погледната отвън, понастоящем изглежда така, като че ли се

...
България, погледната отвън, понастоящем изглежда така, като че ли се
Коментари Харесай

Детелин Димитров: България има нужда от стабилно и проактивно управление

България, погледната извън, понастоящем наподобява по този начин, сякаш се намира в окото на съвършената стихия, провокирана от наслагването на голям брой рецесии:

здравна (увеличаване потребността от хоспитализация и тежестта върху системата на опазване на здравето, редовно недофинансиране), социално-демографска (застаряване на популацията, негативен демографски приръст, повишаване броя на лицата без трудова претовареност, всичко това водещо до прогресивно обедняване); икономическа (драстичен скок в цените на суровините и продукцията, двуцифрена инфлация, оскъпяване на кредитния запас в комерсиалните банки и този за обслужването на външния дълг); екологична (климатични промени водещи до засушаване, скромни водни ресурси от питейни води и води за напояване, нерегламентирана сеч и заличаване на горски фонд); военно-политическа (повишен риск от близостта до въоръжения спор и нуждата от изпращане на военна помощ за Украйна); национална сигурност (бежански поток от север и миграционен напън от юг, водещи до филантропични проблеми и опасности за публичната сигурност, както и нерегламентиран импорт на селскостопанска продукция от Украйна, довела до нарушение на продоволствената сигурност и обществено напрежение измежду локалните производители); външнополитическа (нерешените ни проблеми с братската Република Северна Македония); вътрешнополитическа (невъзможност за съставяне на устойчиво постоянно държавно управление, парламенти с прекомерно къс живот, политическа и обществена неустановеност в изискванията на световна криза).

Макар вяла и безцветна, завършващата предизборна акция може да се оцени като една от най-положителните в най-новата ни история – без нормалната замяна на ненавист и компромати сред политическите съперници, с дребни изключения, съответстващи на самостоятелната просвета на връзка. Изборите се паднаха по време на Великия пост в двете най-разпространени монотеистични религии, проповядващи примирение и приемливост и това може също да е повлияло за по-човешкото лице на политическата акция. Като главен акцент в акциите на съвсем всички политически сили се открои нуждата от сформирането на устойчиво държавно управление след изборите. Разбира се, бързото съставяне на парламент е повече от належащо с цел да бъдат възобновени демократичните права на суверена.

За всички би било добре да се стигне до постигането на консенсус сред политическите сили за основаване на ПРОГРЕСИВНО ДЕМОКРАТИЧНО УПРАВЛЕНИЕ! Управление, което да извърши закъснелите, мъчителни, само че по този начин нужни промени, без които не можем да вървим напред като страна и общество. Управление, което да извърши със смисъл визията за развита България, в която живеят и работят образовани, сполучливи и почтени жители.

Целите и периодите за влизане на България в Шенгенското пространство и Еврозоната са вярно сложени, само че не би трябвало да бъдат самоцел. Те не са панацея за лекуване на болното ни общество. Тъй както влизането ни в НАТО и Европейски Съюз сами по себе си не доведоха до рационализация на армията ни, нито взеха решение проблемите ни с демокрацията и бедността. Погледът на определените от народа водачи би трябвало да бъде ориентиран надалеч напред и да уточни по какъв начин ще наподобява страната ни след 10, 20 или 30 години. Всички желаем най-сетне да забележим освен устойчиво, а самодейно ръководство, обърнато с лице към хората и бъдещето. Управление, чийто небосвод не се свежда до локалните избори, а такова със стратегическото обмисляне, с ясна стратегия и цели за първите 100 дни, за първата, втора, трета и четвърта година на един цялостен мандат, с визия за изпреварващо развиване в областите обучение и обществена политика, стопанска система, финанси и енергетика, верни промени в правосъдната система и държавната администрация с фактическото им деполитизиране и слагане на акцент върху електронното ръководство и провеждането на транспарантни процедури на публичните поръчки. Тези партии, които имат смелостта да го създадат ще завоюват уважението на хората и правото да ръководят. Останалите ще се учат от аварийна пейка. /БГНЕС

------------------

Детелин Димитров, външнополитически наблюдаващ. Анализът е написан особено за Агенция БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР