България подписа дългосрочно споразумение с Турция, с което получи достъп

...
България подписа дългосрочно споразумение с Турция, с което получи достъп
Коментари Харесай

Сабах: Договорът с България е важна стъпка за превръщането на Турция в газов хъб

България подписа дълготрайно съглашение с Турция, с което получи достъп до терминалите за полутечен природен газ (LNG) на прилежащата страна и до нейната мрежа за директни доставки до границата си. Това се споделя в разбор на „ Сабах “.
Фатих Дьонмез
13-годишното съглашение планува транспорт на до 1,5 милиарда куб. м газ годишно и ще спомогне за повишение на сигурността на доставките в Югоизточна Европа, съобщи министърът на енергетиката и естествените запаси на Турция Фатих Дьонмез.

Споразумението сред българската държавна газова компания „ Булгаргаз “ и турската държавна газова компания BOTAŞ ще даде на България достъп до газовата мрежа на Турция и терминалите за полутечен природен газ, с цел да се подкрепят доставките.

България, която е съвсем напълно подвластна от съветския газ, се пробва да си обезпечи различни доставки на налични цени, откакто Москва приключи доставките през април поради отхвърли на София да заплаща в рубли.

С този контракт, газът, който България ще придобие от интернационалните пазари ще бъде модифициран в Турция, преди да бъде доставен по тръбопровода откакто бъде подготвен за приложимост.

„ Булгаргаз “ ще може да употребява терминалите за полутечен природен газ на Турция за товарни транспорти, които ще се транспортират до България по газовата мрежа на BOTAŞ.

„ Това ще има огромен принос за сигурността на доставките на природен газ за Европа, изключително за България. Това е и една от значимите стъпки за превръщането на Турция в газов хъб “, акцентира Дьонмез.

Българският му сътрудник Росен Христов съобщи, че със договорката „ си осигуряваме опцията да купуваме газ от всички международни производители и да го разтоварваме в Турция, което е най-подходящо за България от логистична позиция “.

Христов съобщи, че България желае да резервира потенциал от към 1 милиарда куб. м газ годишно в турските терминали за полутечен природен газ и да подписа покупко-продажби за импорт с европейски и американски производители на полутечен природен газ.

Резервациите за 2023 година ще бъдат по-малко, защото „ Булгаргаз “ към този момент е спечелил търгове за слотове на терминала за полутечен природен газ Ревитуса.

Понастоящем страната-членка на Европейския съюз внася 1 милиарда куб. м газ годишно от Азербайджан и покрива останалата част от потребностите си, които общо възлизат на към 3 милиарда куб. м годишно, посредством импорт на полутечен природен газ от Гърция.

Според проектите на Министерството на енергетиката България ще покрива една трета от потребностите си от газ с импорт на полутечен природен газ през Турция, една трета - посредством гръцкия терминал за полутечен природен газ, който би трябвало да проработи през 2024 година, и една трета – с доставки от Азербайджан.

Енергийният специалист и някогашен дипломат на България в Москва Илиян Василев съобщи, че резервирането на новия потенциал ще обезпечи други възможности на натоварения терминал в Ревитуса.

Турция внася съветски газ и Москва предложи основаването на хъб за съветски газ в Турция.

Христов съобщи, че България не може да управлява какъв газ ще влиза в България, само че че София ще се увери, че подписва покупко-продажби за доставки на полутечен природен газ, които не са от Русия. /БГНЕС

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР