България плаща 4 пъти по-ниски данъци и ако се вдигнат

...
България плаща 4 пъти по-ниски данъци и ако се вдигнат
Коментари Харесай

Подкрепа: 4 пъти по-ниски данъци у нас, но богатите са готови да напуснат, ако плащат повече

България заплаща 4 пъти по-ниски налози и в случай че се вдигнат налозите на богатите, те няма да търпят по-високи налози и ще избягат в други страни. Информацията от отчета " Данъчно-осигурителна система на България и оферти за промени " показа Даниела Пенкова, специалист от КТ " Подкрепа ". Изследването се състои от 3 елементи: исторически обзор, данъчната система в България и Европейски Съюз и осигурителната система в България и Европейски Съюз.

Сериозно изоставаме във връзка с осигуровките по отношение на Европейски Съюз. Богатите би трябвало да стартират да заплащат налози най-малко колкото бедните. Това, което желае КТ " Подкрепа ", е богатите да заплащат високи налози за сметка на бедните, които би трябвало да бъдат освободени.

Това, което не се приказва за налозите в България, е какви са разликите и какво се случва в Европа, уточни тя. България дава отговор напълно на всички характерности на най-свободния пазар и капитализъм, до момента в който в западните страни има по този начин наречената " обществена страна ", която обаче я няма в България, по думите на Пенкова.

В Европейски Съюз огромна част от приходите идват от труда - 51.4%, докато в България данъчните приходите от труд са 36%. Най-богатите в обособените страни заплащат 40% върху своите приходи. Корпоративният налог не е наказване към компаниите, а се вижда, че целият държавен уред работи за компаниите. Държавата би трябвало да влага средства, с цел да може да действа една компания, настоя Пенкова.

Корпоративният налог би трябвало да се заплаща поради това, че фирмите са най-големият консуматор на държавните запаси, стана ясно по време на представянето на отчета.

Ставките на налог дял в Европейски Съюз за 2023 година, Пенкова съобщи, че няма причина трудът да се полза с 10%. Фактът, че корпоративният налог и налог дял са толкоз ниски, са измежду главните аргументи да съществува сивата стопанска система. Сивата стопанска система в България е 33.1%, до момента в който в Европейски Съюз тя е 17.6%, посочи Пенкова.

Тя добави още, че притеснителното е, че когато няма задоволително средства в бюджета на страната, се орязват приходите, като не се мисли по какъв начин да се вдигнат разноските.

Сред предложенията за данъчни промени на КТ " Подкрепа " са: равнене на данъчните ставки със междинните за ЕС; въвеждане на напредничав налог върху приходите с оптималната ставка от 41%; въвеждане на облагаем най-малко в размер на минималната работна заплата; повишение на налога върху дивидентите от 5 на 20%; въвеждане на налог върху лихвите в размер на 22% и други

Останалите оферти за промени в данъчно-осигурителната система на България са: повишаване на корпоративния налог от 10 на 21% и опазване на ставката от 10% върху първите 10 000 евро от годишната облага на микропредприятията; въвеждане на понижени ставки на Данък добавена стойност за съществени храни и артикули, съпроводени с държавна стратегия за наблюдаване и надзор върху цените на тези артикули.

КТ " Подкрепа " няма нищо срещу да се усилят и заплатите на държавните чиновници.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР