България планира да увеличи житните си резерви и да купи

...
България планира да увеличи житните си резерви и да купи
Коментари Харесай

Спираме износа и трупаме зърно. Държавата мисли да се включи и да купува

България възнамерява да усили житните си запаси и да купи зърно от локални производители, с цел да обезпечи вътрешните потребности за една година напред. Това е част от подготовката за рисковете от съветската инвазия в Украйна и неустойчивостта на зърнените пазари, написа " Дневник ".

Български зърнопроизводители оповестиха през седмицата, че страната възнамерява да изкупи към 1.5 милиона тона пшеница, половината от количеството, което към момента е в силозите. Възможно е и да бъде стеснен износът на пшеница, до момента в който не бъдат направени плануваните покупки.

Бившият министър на земеделието Мирослав Найденов разяснява тематиката за зърното, като съгласно него включването на страната ще сътвори суматоха на един добре контролиран пазар.

" Чух министъра (Асен Василев, б.р.) да споделя, че септември може да останем без зърно. Няма по какъв начин, тъй като новата годишна продукция стартира малко преди този момент и при всички случаи зърно ще имаме. България създава доста повече, в сравнение с й е належащо ", съобщи Найденов.

Дори и държавното управление да реши да изкупува зърно, ще срещне логистичен проблем със съхранението, защото в държавния запас няма задоволително огромно помещение, акцентира той пред Българска национална телевизия.

" Пшеницата, както петрола, е борсова стока и не бихме могли с големи количества, които складираме, да я задържим. Тя ще върви нагоре, до момента в който има война, още повече, че Русия и Украйна са най-големите производители в региона и оставят към 1/3 от количеството ", счита Найденов.

По думите му, със възбраната за експорт на пшеница България нарушава главните правила на Европейски Съюз - свободното придвижване на артикули и хора. От това може да последват наказания, предизвести някогашният аграрни министър.

А търговците разясняват, че в България, един от огромните експортьорите на пшеница в Европейския съюз, се следи увеличение на търсенето за експорт, като търговците търсят да заместят доставките от Украйна и Русия, които създават 25% от пшеницата в света.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР