България пази знанието за билкарството още от древните траки, а

...
България пази знанието за билкарството още от древните траки, а
Коментари Харесай

5 най-полезни билки в България

България пази знанието за билкарството още от античните траки, а през днешния ден е приета за най-големия производител на билки в Европа. Най-вероятно не подозирате, само че едни от най-полезните билки в света се отглеждат по нашите ширини. Изключителното комбиниране от удобен климат, почви и естествени условия спомага за съществуването на над 3600 растителни типа у нас. Ще се изненадате каква мощ може да се крие в обичания ви билков чай! Тайната на скъпите свойства на българските билки е във високото наличие на биологично дейни субстанции. В публикацията ще разгледаме пет от най-полезните билки, отглеждани в България.


Тракийска овчарска торбичка
(Capsella bursa-pastoris)
Наглед елементарното тревисто растение с дребни бели цветове в действителност е второто най-плодородно диво растение в света, заплашен тип в Червената книга на Република България. Позната още в Древен Рим, овчарската торбичка е една от най-старите лечебни билки. Богата е на хранителни субстанции като витамин С, желязо, магнезий, калций и каротеноиди, а в листата ù се съдържат ароматни етерични масла. Защитава организма от свободните радикали и има противовъзпалително деяние. Capsella bursa-pastoris е потребна за сърцето, защото поддържа кръвното налягане в норма.


Трицветна теменуга
(Viola tricolor)
Красивото цвете е билка с голям брой потребни качества. Съдържа витамин С, каротеноиди, флавоноиди като рутин (витамин P) и витексин, етерично масло и други. Трицветната теменуга, или виола, се отличава като скъпо естествено средство в творбите на Шекспир, а античните гърци я назовават „ любовен балсам “. Билката има противовъзпалителни свойства, подкрепя лечението при белодробни нарушавания, ревматични и кожни проблеми. Viola tricolor улеснява пречистването на кръвта и благоприятства естествените функционалности на сърдечносъдовата система. Направете си чай от виола и ще имате напитка с антиоксидантно деяние!


Обикновена леска
(Corylus avellana)
Леската, която се среща като шубрак и по-рядко като дръвче, е известнa на човечеството още от епохите на мезолита и неолита. Листата ù съдържат растителни съединения като флавоноиди и танини, етерично масло и витамин С, които оказват антиоксидантно и противовъзпалително деяние. Corylus avellana укрепва кръвоносната система, грижи се за здравето на черния дроб и храносмилателната система.


Кръвен здравец
(Geranium sanguineum)
Индианците са го употребявали като кръвоспиращо средство, той е знак на здраве и живот, а името му произлиза от гръцката дума géranos – жерав. Цветът sanguineum – червен, се отнася до листата му през есента.  В България се среща под имената щъркулянче и жива трева. В корена на кръвния здравец откриваме извънредно потребните провитамин А, витамин С, етерично масло и танини. Geranium sanguineum подкрепя сърдечната активност и укрепва притока на О2 към клетките.


Хвойна
(Juniperus communis)
Хвойната е най-разпространеното иглолистно растение в Европа, а плодовете са употребявани като лечебно средство епохи наред от индианските племена. В България Juniperus communis пораства на над 1700 метра в планинските региони. Узрелите плодове са дребни, синьо-черни на цвят, с невероятни антиоксидантни свойства. Плодът на хвойната укрепва имунната система, тонизира организма и овладява равнището на кръвната захар. Любопитно е, че единствено 28 грама плодове от хвойна доставят на организма 10% от целесъобразния дневен банкет на витамин С!

тел.: 0879 62 72 95
www.drbiomaster.com

Статията е оповестена в Списание 8, бр. 4/2024 година

Всичко за билките прочетете в Списание 8, бр. 7/2023 г.
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР