България ParaKids - как спортът носи Промяна за децата Даниела

...
България ParaKids - как спортът носи Промяна за децата Даниела
Коментари Харесай

ParaKids - как спортът носи Промяна за децата

България ParaKids - по какъв начин спортът носи Промяна за децата Даниела Садикова и Бояна Коцева описват за плана, който оказва помощ на деца със специфични потребности да имат вяра в себе си и да се оправят с компликациите  Евгения Друмева 13 август 2020, 06:10  ParaKids - по какъв начин спортът носи Промяна за децата Източник: ParaKids
оби е на 12 годни, има феноменална памет и обожава да програмира, изключително компютърни игри. За него най-интересни са игрите, които оказват помощ на другите. Учи се да програмира на Kodu Game Lab. Обича математиката, осведомителните технологии, както и да поправя неща - елементарно би станал монтьор, в случай че пожелае. Говори британски някак от единствено себе си, умее даже да борави с Illustrator и Photoshop, подрежда дълги Powerpoint презентации за тематиките, които го вълнуват.

Боби страда от Аспергер (разстройство на експресивната тирада със съпътстващи аутистични детайли в поведението), за което са присъщи обилни компликации в общественото взаимоотношение и невербалното другарство. Той е едно от децата на ParaKids. С доста самообладание, труд и неизменност Боби все по-добре преборва усложненията си, а спортът му оказва помощ да осъзнава, че може да се оправи с всичко и да има вяра в себе си:)

ParaKids дава спорт за деца с увреждания, гръбначни изкривявания и наднормено тегло. Мисията на плана е да прави спорта наличен за всички, без значение от техните благоприятни условия. А визията е всяко дете да е двигателно интензивно и да има избор от разнородни спортни действия. В основата на плана са Даниела Садикова - докторант по кинезитерапия в Национална Спортна Академия "Васил Левски ", и Бояна Коцева - също ученик на НСА, защитила доктурантура, обвързвана с приспособени ски и тактика за стабилно развиване на национално равнище. През 2016 година планът им става победител в състезанието за обществени бизнесмени на ПРОМЯНАТА, най-голямата обществено корпоративна отговорност на Нова Броудкастинг груп. На идната година получава и отличие от Министерството на труда и обществената политика в категория "Социални нововъведения, свързани със общественото включване ".

Ето какво описаха в изявление за Vesti.bg:

- Как се зароди концепцията за ParaKids?

- В началото на 2016 се запознахме по време на изпит за банкет на докторанти в НСА „ В. Левски “ и още след първия ни диалог разбрахме, че в случай че обединим сили и познания може да създадем нещо доста по-голямо от съществуващия към този момент състезателен клуб Шарк, в който се организираха единствено занимания по приспособено плуване. Това наше запознанство съответства с оповестяването на състезанието ПРОМЯНАТА. Кандидатствахме и по време на Акселератора на програмата разширихме концепцията си, с цел да доближи тя до това, което през днешния ден е ParaKids.

- Кое, съгласно вас, беше решаващо, с цел да съумеете да я реализирате?

- От извънредно значение за основаването на ParaKids беше присъединяване ни в състезанието ПРОМЯНАТА и естествено генераторът на хрумвания, експертно мнение и поддръжка, които получихме по време на Акселератора и след продобиване на състезанието. Целият екип, който застана зад нас и повярва в нашата концепция ни даде нужната поддръжка, с цел да успеем да реализираме всичките си заложени цели.

- Кое оценявате като максимален триумф за ParaKids?

- Най-големият триумф за ParaKids е това, че за три години успяхме да спечелим доверието на родителите. Смеем да твърдим, че всеки, който стартира да посещава нашите действия става част от една общественост и има спокойствието да се довери на нашите треньори, да опита разнообразни действия, да взе участие в наш лагер или в еднодневно спортно събитие. ParaKids се наложи като марка за качество и желана организация за работа с деца със характерни потрбности.

- Кое ви носи най-голямо задоволство в работата с децата?

- Нашите деца са дребни герои с неограничени благоприятни условия. По през целия ден обикалят от процедура на процедура, само че колкото и да е мъчно те не се отхвърлят. Щастливи сме, че нашата работа е обвързвана с повече позитивни страсти в сравнение с с болежка и всяка детска усмивка е нашата най-голяма премия. Двигателният им прогрес, първите стъпки, преплуваната дължина или медалът от съревнование са дребна част от подаръците, с които ни подаряват. Да видиш усмивките им до момента в който летят по снежните писти или се реят със уиндсърф във вътрешността в морето е това, което цялостни сърцето и ни дава сили и кураж да мечтаем дружно.

- Имате ли наблюдения по какъв начин рецесията с ковид и изолацията се отрази на децата, с които работите?

- Несъмнено изолацията се отрази отрицателно на нашите деца. Децата с двигателни усложнения нямаха достъп до дейна рехабилитация и всеобщо индикаторите им се върнаха до резултати, които имаха преди година. За децата с ментални усложнения беше извънредно тежко да останат затворени и да им се изясни за какво не е позволено да играят и спортуват на открито. Връщането назад към естествен темп за някои беше по-трудно в сравнение с за други, а дисциплината и концентрацията бяха всеобщ проблем. Отчетохме доста повишение на тежестта и намаление на мускулния тонус на огромна част от децата. Можем ясно да определим, че изолацията остави дълбоки следи, които постепенно и мъчно ще избледняват с времето.

- Как се отрази този интервал на ParaKids, променихте ли нещо?

- По време на изключителното състояние провеждахме всекидневна онлайн гимнастика. В началото стартирахме с концепцията просто да се виждаме, с цел да не изгубят децата обществените си контакти, само че в следствие установихме, че тази гимнастика въпреки и отдалечена оказва позитивно влияние върху децата както двигателно, по този начин и прочувствено. След преустановяване на изключителното състояние и отварянето на басейните имаше интерес онлайн тренировките да продължат, само че в следствие установихме, че няма нищо по-хубаво от директния контакт.

- Какво се промени за вас след присъединяване в ПРОМЯНАТА?

- ПРОМЯНАТА е състезанието, който даде живот на концепцията ни. Финансовата и менторската стратегия дадоха летящ старт за ParaKids и поставиха стабилната основа на нашата организация. Медийната поддръжка също беше извънредно значима, изключително за започваща организация каквато беше нашата.

- Какъв съвет бихте дали на бъдещите претенденти – за какво си коства да аплайват?

- На бъдещите претенденти желаеме да кажем да бъдат смели в фантазиите си. Естеството на състезанието този път е малко по-различно и претендентите би трябвало да са потвърдени и с опит в региона в която работят, само че ПРОМЯНАТА е шансът им да изискат това за което мечтаят. В една организация постоянно има потребност от финансови средства, фрагменти, съоръжение или технологии, които да оказват помощ за реализиране на разнообразни планове, а състезанието ПРОМЯНАТА е чудесна опция за набирането на всичко това. ПРОМЯНАТА е опция, която не трябва да се пропуща.

- Има ли нещо ново, върху което работите в ParaKids?

- Най-ценното, което ни дава екипът на ПРОМЯНАТА е тласъкът да се развиваме. Може би това е и главната причина да изскочим малко от свои води и да се насочим към по-мащабни планове. Щастливи сме, че до няколко седмици ще може да открием първата напълно приспособена площадка за деца с двигателни усложнения. Тя се намира в Специализирана болница за рехабилитация, база Ясен в Банкя и даже преди формалното си разкриване се трансформира в обичано място за всички деца.

Вторият план по който работим сега се назовава „ ПараКидс – спортни дрехи за специфични деца “. Идеята се зароди по време на работата ни в басейна и компликациите, които наблюдавахме, че изпитват децата и родителите с двигателни усложнения при обличането на банските. Пилотният артикул, който сега създаваме е цялостен бански костюм за деца с двигателни усложнения. Надяваме се при започване на идната година да успеем да стартираме и този план.



Седмото издание на ПРОМЯНАТА - най-голямата обществено виновна самодейност на Нова Броудкастинг Груп, която се реализира в партньорство с Фондация Reach for Change България, към този момент започва. Досега ПРОМЯНАТА оказа помощ на над 200 000 деца в цялата страна, а всяка година NOVA влага над 190 000 лева, с цел да може позитивната смяна за децата на България да стане действителност.

През 2020 година, в изискванията на световна пандемия, Нова Броудкастинг Груп и Reach for Change България предизвикват особено издание на състезанието. То ще се концентрира върху поддръжката на най-уязвимите – децата и младежите, които са най-тежко наранени от COVID-19 рецесията.

Организации с нестопанска цел, които имат потвърдено решение на проблем, пред който децата и младежите (0-24 години) са изправени вследствие на пандемията, могат да аплайват до 16 август, като попълнят онлайн формуляр на: www.nova.bg/promyanata.

В рамките на Специалното издание на ПРОМЯНАТА Нова Борудкастинг Груп и Reach for Change България сплотяват старания и запаси с трима сътрудници: ING, Аурубис България и NN България. Те обезпечават финансиране за грантове за финалистите в специфичното издание на ПРОМЯНАТА на обща стойност от 60 000 лева

На 18 септември 2020 година ще бъдат определени и оповестени петте организации, които ще станат финалисти в състезанието. Три от тях ще получат цялостно финансиране от по 17 000 лева, които да употребяват за директна поддръжка за деца и младежи, както и за укрепване на своите екипи и организации и разпространение на дейностите си. Две организации ще получат отчасти финансиране от 4000 лева, които да употребяват за своето организационно развиване и връзка. Една от петте организации ще получи 1000 лева специфична премия присъдена от Детското жури на ПРОМЯНАТА.

В допълнение всички те ще получат забележителна нефинансова поддръжка под формата на образования в Акселератора на ПРОМЯНАТА, професионални съвещания, достъп до мрежа от евентуални сътрудници и селектирани обществени бизнесмени и интензивна медийна поддръжка от Нова Броудкастинг Груп.
Получавай най-горещите вести от Vesti.bg АБОНИРАЙ съдебна експертиза Редактор: Евгения Друмева Изпрати твоята история.comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; } Фонетична БДС Изключена
* Моля, коментирайте съответната публикация и използвайте кирилица! Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие, на верска или етническа основа, както и написани единствено с основни букви!
0 коментара Водещи  Антиправителствени митинги – ден 35 Антиправителствени митинги – ден 35  Какви ще са разпоредбите през новата образователна година Какви ще са разпоредбите през новата образователна година  Полицията в Минск стреля по хора, излезли на балконите си Полицията в Минск стреля по хора, излезли на балконите си  Задължително с маска на обществени събития навън в Пловдив Задължително с маска на обществени събития навън в Пловдив  1 Българските младежи работят повече от гръцките  1 " Паяк " подвигна колата на онкоболен неработоспособен  1 Половината млади българи живеят с мама --> Пaрите ни  Българските младежи работят повече от гръцките Българските младежи работят повече от гръцките  " Паяк " подвигна колата на онкоболен неработоспособен  Вижте кои са формалните почивни дни през 2020 --> Не пропускай  Коронавирусът: Лъже се жестоко и на едро Коронавирусът: Лъже се жестоко и на едро  Коронавирусът взе 12 нови жертви в България Коронавирусът взе 12 нови жертви в България  Френският министър председател: Това е сложна за възприемане подлост Френският министър председател: Това е сложна за възприемане подлост  Катастрофата Катастрофата " Курск ": 20-ата годишнина на една съветска покруса Виц на деня На изявление за работа ме питат: - Важна ли ви е заплатата? - Ми не,... международният мир ми е преди всичко. Прочети целия Обратно в уеб страницата
За да пишете, оценявате или докладвате мнения, апелирам логнете се в профила си.
Вход Регистрация Потребителско име* Парола* Запомни ме забравена ключова дума Потребителско име* Полето Потребителско име не би трябвало да е празно. E-mail* Полето E-mail не би трябвало да е празно. Парола* Полето Парола не би трябвало да е празно. Парола (отново)* Полето Повторете паролата не би трябвало да е празно. Име Полето Име не би трябвало да е празно. Дата на раждане Полето Дата на раждане не би трябвало да е празно. Декларирам, че съм се срещнал с Общите условия за прилагане на услугите на Нетинфо. Последни  Костадин Ангелов Проф. Ангелов: Заболелите във ФСМП-Пазарджик са 11 Към момента в региона няма дефицит на кревати  <p>Пътнически трен се удари в скали</p> Пътнически трен се удари в скали От съображения за сигурност пасажерите са останали на място във вагоните на влака  <p>Демонстранти с протестно автошествие по Автомагистрала &bdquo;Тракия&rdquo;</p> Демонстранти с протестно автошествие по Автомагистрала „ Тракия ” Акцията съответства с краткотрайното затваряне на тунела „ Траянови врата ”  <p>Строят постройка под Рилските езера за половин милион</p> Строят постройка под Рилските езера за половин милион В част от постройката ще се дават пространства за база на Планинска-спасителна работа при БЧК  Ед Шийрън Ще става ли татко Ед Шийрън? Ед и Чери към момента не са удостоверили новината за бременността обществено  Иззетите предмети от офиса на Божков в центъра на София станаха 6332 Иззетите предмети от офиса на Божков в центъра на София станаха 6332 Сградата на " Нове интернал " е претърсвана още веднъж от 3 до 5 август 2020 година  Ихиньо Марин „ Лудогорец ” с ново попълнение – нападател от Испания Бившият състезател на Нумансия ще бъде показан в четвъртък  <p>Жените в Минск на&nbsp;акция против полицейското насилие</p> Арестуваха хиляди протестиращи в Беларус, дамите с акция против полицейското принуждение Сред арестуваните има уредници на митингите  Професор Тодор Кантарджиев Кантарджиев: Очакваме нарастване на смъртността от COVID-19 „ Трябва да хващаме колкото се може по-рано болните хора, да виждаме техните контакти, с цел да можем да ограничим хората, които се допуска, че са инфектирани ”, безапелационен е специалистът  Суперхраните, за които всички приказват през 2020 година Суперхраните, за които всички приказват през 2020 година Концепцията за суперхраните е в основата на модерния здравословен метод на живот  Защо Защо " паяк " подвигна колата на онкоболен пред болница Автомобилът му бил и с безупречен стикер, предиздвикали го обаче да заплати санкцията  Миляна Велева Прокуратурата откри: Мейлът, приписван на шефа на новините на NOVA, е подправен NOVA още веднъж декларира, че ще предприеме всички свои законови права, с цел да отбрани достолепието и престижа си  Министерство на вътрешните работи: Жена се опита да нахлуе в постройката на Президентството Министерство на вътрешните работи: Жена се опита да нахлуе в постройката на Президентството Полицията е предотвратила напрежение и спор на " Орлов мост " снощи

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР