България Отпускат 2,7 милиона лева за водната криза в Перник

...
България Отпускат 2,7 милиона лева за водната криза в Перник
Коментари Харесай

Отпускат 2,7 милиона лева за водната криза в Перник

България Отпускат 2,7 милиона лв. за водната рецесия в Перник Сотир Цацаров се е самосезирал поради рецесията с водата в града 22 ноември 2019, 10:41  Отпускат 2,7 милиона лв. за водната рецесия в Перник Източник: Министерски съвет
инистерският съвет ще отпусне 2,7 милиона лв. на Община Перник за план, обвързван с реорганизация на утаителите на пречиствателната станция за питейни води, която обслужва Перник и близките села, оповестиха от държавната осведомителна работа.

Това бе решено на среща на министър-председателя Бойко Борисов с кмета на Перник Станислав Владимиров, на която участваха министърът на финансите Владислав Горанов и заместник-министърът на районното развиване и благоустройството Николай Нанков.

Средствата, които ще бъдат обезпечени с разпореждане на Министерския съвет, са първата неотложна мярка, обвързвана с решение на водната рецесия в града.

Финансовата поддръжка ще даде опция на кмета на Перник в незабавен порядък да предприеме нужните все още дейности. В хода на диалога при премиера Борисов бяха начертани и последващите стъпки за справяне с рецесията съгласно обстановката.

Утаителите, за които държавното управление отпуска финансиране, подсигуряват качеството на питейната вода, с което тя би трябвало да доближава до жителите на Перник и близките обитаеми места.

Междувременно основният прокурор Сотир Цацаров се е самосезирал поради рецесията с водата в Перник.

Кметът на града Станислав Владимиров беше поканен на среща при обвинител номер едно поради импортирания от него сигнал в Окръжната прокуратура.

Прокуратурата се намеси във водната рецесия в Перник

Ако няма интензивни превалявания от дъжд до март, Перник остава на воден режим.

Това сподели кметът на Перник Станислав Владимиров след среща с основния прокурор Сотир Цацаров и неговия заместител Иван Гешев.
 Станислав Владимиров
Владимиров благодари на Цацаров и Гешев, че са го поканили на среща. "Те също са се самосезирали редом с моя сигнал, обединили са ги в един общ сигнал. За тази една седмица, в която интензивно се занимавам с водния проблем, видях редица притеснителни обстоятелства от подценяване на цялата тази обстановка. Аз не желая да бъда проверяващ орган, само че желая органите, които могат да открият вероятно аргументи, които имат по-различен темперамент, да се задействат. Фактите са известни на всички ", заяви кметът след срещата.

"Още от началото на годината имаме доста намалял приток на бент. "Студена ", само че оттокът е една константна големина от над 2 млн. кубика всеки месец. И не е направило усещане на ВиК-оператора, че при този намалял приток се харчи доста вода. Така няма по какъв начин да не създадеш рецесия, пред която сме изправени всички перничани. Тук способените органи да създадат този обзор по какъв начин е ръководено сдружението и за какво не е подхванало деяние по попречване на тази обстановка. За последното денонощие влизаме в параметрите, заложени от Министерство на околната среда и водите, оттокът на бент. "Студена " е не повече от 1 млн. кубика. Това е една от положителните вести, в случай че ние се ограничим в харченето на водите, в случай че водният режим по този начин, както е заложен се съблюдава от новото управление на сдружението, имаме интервал от 3-4 месеца перничани да имат вода до март месец ", уточни още Владимироов.

"Надяваме се природата да е по-благосклонна, ще стартира снеготопенето, положителни са и прогнозите на Българска академия на науките, че тази зима ще бъде по-снежна от миналата. Днес имах среща с премиера Бойко Борисов, и имам обещанието да обезпечи екипи, които да понижат големите загуби на водопреносната мрежа. Осигурено е финансиране за незабавен ремонт на пречиствателната станция. Първо ще се инсталират утаителите, с цел да може да не се нарушава качеството на водоподаването на по-ниската част на язовира. Това ще понижи разноските на питейна вода ", посочи кметът на Перник и добави, че се търсят други възможности.

"Така нареченият Владайски канал се преглежда като опция. А и имаме увещание, че незабавните поправки на пречиствателните станции ще стартират в границите на 1-2 дни ", приключи кметът.

След извършената тази заран среща с премиера Борисов, кметът благодари за това, че министър председателят се е заел незабавно да бъдат отпуснати средства за пречиствателната станция на града, както и за поправки по водопреносната мрежа.

По-рано тази седмица кметът на Перник подаде сигнал до проверяващите за водния режим и нарушавания на локалното ВиК-дружество.

"Аз съм направила прекалено много в Перник да има по-добро водоснабдяване и това си проличава от всички вложения с мое присъединяване ".

Това съобщи в ефира на Българска национална телевизия някогашният кмет на града. Това е първа телевизионна изява на някогашния градоначалник след тежката рецесия с липса на вода в регионалния град.

По думите й бент. Студена е изключителна държавна благосъстоятелност и се охранява доста особено, по тази причина какво се случва с водата би трябвало да бъде изяснено след една доста щателна инспекция.

"Водопреносната мрежа в Перник е строена в средата на предишния век - можете да си визиите защо става въпрос. Сериозно въздействие оказа и земетресението през 2012 година ", уточни Вяра Церовска.

Тя разяснява и плана за създаване на воден цикъл в Перник, като заяви, че в нейния мандат е "направено планиране на този воден цикъл и това е първият миг, в който има контракт с Министерство на околната среда и водите за осъществяване на този воден цикъл ".

Воден режим се постанова от ВиК сдружението, а не от кмета, безапелационна е Церовска, и добави, че "Аз не съм била на работа на 10 октомври, когато е входящата дата на писмото от ВиК. От 5 април има ограничаваща заповед за прилагане на питейна вода от бент. Студена. Никой не може да планува какво ще се случи и какви са преваляванията. Ако е имало някакъв проблем с количеството, той би трябвало да се е развил през месеците август, септември и октомври, когато повредите са увеличени в пъти повече спрямо предходната година. Нямам информация дали бент. Студена е бил източван около ремонта ", добави още някогашният кмет на Перник.

Ден, откакто зам.-министърът на районното развиване разгласи, че шефът на локалното ВиК ще бъде уволнен, на уеб страницата на сдружението се появи известие,

че две села в региона ще получават водоподаване един път на 48 часа и то единствено през нощта.

Жителите на селата са подготвени да излязат на митинг.

"Вода в селото сега няма заради повреда след стартирането на водата. Ние сме на 48-часов режим, което не ни задоволява въобще. Това безводие продължава още от месец септември, защото имаме прикрит режим. Високите елементи на селото нямат вода, когато не работи напорният контейнер и не се подава питейна вода ", уточни кметът на с. Мешица Деян Станимиров.

"Проблемът за селото не е нов. След като се построи напорен контейнер преди четири години, той не се експлоатира обикновено. В момента употребяваме вода от локални водоизточници и по тази причина водата в централната част е напълно слаба”, добави Станимиров.


Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР