България отлага с една година приемането на еврото. Страната ни

...
България отлага с една година приемането на еврото. Страната ни
Коментари Харесай

Приемането на еврото в България се отлага с 1 година

България отсрочва с една година приемането на еврото. Страната ни няма да изиска ексклузивен конвергентен отчет този месец.

Това разгласи служебният министър на финансите Росица Велкова на конференция през днешния ден, на която тя осведоми за напредъка по осъществяването на Решението на Народно събрание за ускоряване на подготовка на процеса на присъединение на България към еврозоната.

" Служебното държавно управление ускори диалозите с Европейската комисия и страните членки на еврозоната. Бяха образувани работни групи, форсира се работата на всички междуведомствени групи. При изискване, че в този момент в края на февруари не подаваме конвергентен отчет, срокът за присъединение към еврозоната – от 1 януари 2024 година, отпада ”, акцентира Велкова.

Тя посочи, че на извършените диалози с изпълнителния заместник-председател на Европейска комисия и еврокомисар по търговията Валдис Домбровскис и с Паскал Донъхоу, ръководител на Еврогрупата – орган, в който членуват финансовите министри на 19-те страни в еврозоната, е станало ясно, че страната ни не е изпълнила уговорките си по присъединението към Валутния механизъм ERM II, както и критерия за равнището на инфлацията.

Конвергентен отчет ще бъде контрактуван откакто страната ни извърши критериите от Маахстрихт и бъдат признати четирите закона, свързани с участието, един от които е Законът за Българска народна банка. Те ще бъдат импортирани от кабинета незабавно след сформирането на новия парламент.

Служебният финансов министър добави, че са извършени предварителни диалози за нов период, ако България покрие критериите и одобри наложителните нормативни актове в средата на годината. Тогава можем да се присъединим към еврозоната на 1 януари 2025 година, макар че не съществува спънка за друга дата – първо число на месец от 2024 г. 

В профила си във Фейсбук икономистът Георги Ганев, който в близкото минало бе и е народен представител от " Демократична България ", разяснява новината като притеснителна. 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР