България отчита най-голям ръст в продажбите на нови автомобили спрямо

...
България отчита най-голям ръст в продажбите на нови автомобили спрямо
Коментари Харесай

Сделки за 37 724 возил а: България е на първо място по продажби на нови автомобили в ЕС

България регистрира максимален растеж в продажбите на нови коли по отношение на всички останали страни в Европейския съюз през предходната година, демонстрират данните на Асоциацията на производителите в Европа. 

На първо място сме ние с нарастване от 31,5% по отношение на 2022 година, като са подписани покупко-продажби за 37 724 автомобила. На второ се подрежда Хърватия с растеж малко над 31 на 100 и на трето място е Белгия с 30% повече продажби.

Почти двойно по-малък растеж регистрират огромните пазари на коли като Италия с близо 19%, Испания със 16,7 на 100 и Франция с съвсем толкоз. 

Един от главните производители - Германия, е със доста по-малък дял на новите коли – 7,3%.

Търсенето нараства, регистрира и дилър с 30-годишен стаж в продажбите на нови коли.

„ Самият растеж се дължи на това, че няколко години имаше много огромна рецесия, обвързвана най-много с коронавирус рецесията, неналичието на чипове от Китай и не на последно място войната, несъмнено “, споделя Алексей Стефанов, търговец на нови коли.

„ През последните години в действителност цената на изключително младите използвани коли, стигна до равнищата на новите, това несъмнено е един сериозен фактор “, посочва Александър Костадинов – ръководител на автомобилните производители в България. 

Не всеки обаче може да си разреши чисто нов автомобил. Затова някои предпочитат коли „ втора употреба “. Годишните покупко-продажби за използвани коли са към 260 000, споделят притежатели на автокъщи. А „ Пътна полиция “ регистрира, че новите немски коли остават най-желаните в България.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР