България отбеляза 146 години от Освобождението си от османско иго.

...
България отбеляза 146 години от Освобождението си от османско иго.
Коментари Харесай

България отбеляза 146 години от Освобождението си от османско иго

България означи 146 години от Освобождението си от османско робство. Денят е разгласен за народен празник с Указ 236 на Държавния съвет от 27 февруари 1990 година и с Решение на Народното събрание от 5 март 1990 година Ето и по какъв начин минават честванията във връзка 146 години от Освобождението.

Шипка

Десетки хиляди българи се събраха край Паметника на свободата във връзка отбелязването на националния празник на България.

 3 март шипка БГНЕС
 3 март шипка БГНЕС
Честването на връх Шипка стартира в 11:30.  В началото на тържествата президентът Румен Радев одобри почетния часовой на представителни роти на 61-ва Стрямска механизирана бригада, след което митрополит Киприан и митрополит Григорий отслужиха заупокойна молитва в памет на починалите за свободата на отечеството.

Почит пред паметта на българските опълченци и воини, починали за свободата на България  отдадоха президентът Румен Радев и ръководителят на Народното събрание Росен Желязков .

Радев и Желязков произнесоха слова пред Паметника.
 шипка 3 март Българска телеграфна агенция
" Днес е ден наизуст. Да благодарим на българските опълченци, да благодарим на всички руси, румънци, беларуси, украинци, финландци, сърби, черногорци, които са напоили българската земя с кръвта си. Днес не е ден за политически спекулации, не е ден за политическо злободневие, през днешния ден е ден за памет, признателност и несъмнено национална горделивост ", сподели Желязков пред публицисти в град Шипка.
 желязков шипка Народно събрание пресцентър

 
Президентът Румен Радев произнесе тирада пред Паметника на свободата на Шипка във връзка Националния ни празник 3 март.
 

„ Горд съм да видя толкоз доста родолюбиви българи на Шипка в деня на Националния ни празник. Тук на увенчания с безконечна поставя връх подвигът на нашите опълченци, застанали един до друг, с войните от армията на съветския император Александър II, отвори пътя към свободата на България ”, съобщи президентът.
 Румен Радев Българска телеграфна агенция



София

Пред паметника на Незнайния боец в столицата се организира обичайна гала по издигане на Националното знаме на Република България .
 софия боен обред Българска телеграфна агенция

В нея участваха представителни формирования на Националната гвардейска част и Гвардейският внушителен духов оркестър. По време на церемонията, при осъществяване на химна, ще бъде създаден салют от двадесет артилерийски залпа . На церемонията участва министър председателят Николай Денков .

 софия боен обред БГНЕС

След това бе осъществена тържествена промяна на почетния гвардейски часовой пред постройката на президентството.

Кулминацията на тържествата във връзка 146 години от Освобождението на България бе тържествената заря-проверка , която освети небето над центъра на София.
 заря Българска телеграфна агенция

На пл. " Народно заседание " се събраха представителни блокове от състава на Националната гвардейска част, както и военнослужещи от Съвместното командване на силите.

В строя бяха знамената-светини , знак на най-възвишените обичаи и добродетели на българското воинство, напомнящи за героичния героизъм на Българската войска: Самарско знаме, Знаме на 23-ти пехотен Шипченски полк, Знаме на 15-ти пехотен Ломски полк, Знаме на 13-ти пехотен Рилски полк, Знаме на 25-ти пехотен Драгомански полк, Знаме на 30-ти пехотен Шейновски полк, Знаме на Горнооряховските въстаници, Знаме на 24-ти пехотен Черноморски полк, оповестиха от Министерството на защитата.
 
 Трети март София Булфото
 
В нашето обезпокоително време, когато се опустошават граници и оръжията постоянно заглушават разсъдъка, всички ние - българските политици, би трябвало да бдим над суверенитета на Родината. Всички ние – българи, би трябвало да повярваме в личните си сили, с цел да можем да бъдем почтени за тези, които почитаме в дни като днешния, да обединим солидарните си старания, с цел да градим свободна и обективна България. Да продължим да отстояваме свободата на нашата съвест, независимостта на нашите дейности, достолепието и достойнството на Отечеството.Румен Радев

 Трети март БГНЕС

Освобождението на България беше маркирано тържествено в цялата страна.

Бургас

Пред постройката на Община Бургас означиха 146 години от Освобождението на България от османско робство с церемониален обред по издигане на националния байрак на Република България, флаговете на Европейския съюз и Община Бургас. Из централните пешеходни улици на Бургас, облечени в обичайни носии девойки от фолклорен танцов отбор „ Никола Гинов “, раздаваха на минувачите български флагчета . Инициативата за подаряването на 3000 знаменца на жителите и гостите на града е на общинската администрация.
 бургас 3 март Българска телеграфна агенция

Стара Загора

Стотици поданици и посетители на Стара Загора се включиха в паметното шествие „ За Свободата... Да развеем българското знаме! “ и придвижиха на ръце 300-метров български трикольор, като извървяха пешком дистанцията от три километра от центъра на града до Мемориалния комплекс „ Бранителите на Стара Загора “. Това е мястото, където през 1877 година се водят най-кръвопролитните и решителни борби за освобождение на Стара Загора, а хиляди опълченци умират, с цел да спасят Самарското знаме.

 остаряла загора 3 март БГНЕС

Пловдив

С молебен и поднасяне на венци и цветя пред Паметника на съветските освободители на рид Бунарджика в Пловдив започнаха честванията сутринта. Празничният ден приключи на пл. „ Централен “ с тържествена инспекция - заря, с присъединяване на военни формирования от гарнизон Пловдив.

 3 март пловдив Българска телеграфна агенция

 3 март пловдив Българска телеграфна агенция
Плевен

С посрещане на началника на щаба на Пето бригадно командване полк. Пламен Маринов от почетния часовой в Плевен на площад " Възраждане " стартира тържественият обред във връзка 3 март. Стотици плевенчани на друга възраст бяха пристигнали, с цел да почетат паметта и делото на героите, дали живота си за свободата на България.

Благоевград

С шествие и издигане на националното знаме в Благоевград означиха 146 години от Освобождението на България. Празничният ден в града стартира при градинката пред градския стадион, където е паметната плоча в чест на посрещането на бойния освободителен отряд на IV Мариуполски полк, предвождан от майор Иван Павлович Орлински. След ритуала стартира шествие по улица „ 3-ти март “ в града до площад „ Македония “, водено от Представителния оркестър на сухопътните войски.

Варна

С боен обред и издигане на националното знаме във Варна стартира тържественият ден. Празникът продължи с поднасяне на венци и цветя пред паметниците на воините, починали за освобождението на България. Вечерната стратегия включва празничния концерт театър и тържествена заря-проверка.

Кърджали

Шествие на представителните блокове на образователните заведения в Кърджали беляза началото на тържествената стратегия, на 3 март. То бе водено от кмета Ерол Мюмюн, гвардейци и мажоретки. Бяха поднесени венци и цветя пред паметника на Освободителите в Градската градина, кърджалийци се поклониха пред саможертвата на отдалите живота си за свободна България на колене, с едноминутно безмълвие.

Кюстендил

Кюстендил тържествено означи 146 години от Освобождението. Празникът се състоя пред паметника " Булаир ", където беше издигнато националното знаме на България. Пред паметника бяха поднесени венци и цветя, а народни представители, представители на локалната власт, на архиерейското наместничество и доста жители сведоха глави пред паметта на починалите за свободата на България.

Ловеч

Тържественото отбелязване на празника събра жители и посетители на Ловеч на площад „ Тодор Кирков “ в града. Пред паметника на войводата се състоя гражданско поклонение и боен обред по полагане на венци и цветя. Беше отдадена респект и на „ Кървавия камък “ в кв. „ Дръстене “, на Белия монумент, Алеята на българо-руската дружба, Черния монумент и паметника на Гложенеца в парка „ Стратеш “.

Монтана

За празника в центъра на Монтана се стекоха над 2000 души, които носеха национални флагове, а някои бяха облечени и в национални носии и четнически униформи от времето Възраждането. По случай празника имаше и протест на централния площад „ Жеравица “, издигане на националното знаме, поднасяне на цветя пред паметника на починалите във войните за национално избавление, панихида за починалите в Руско-турската освободителна война от 1877-1878 година и концерт.

Перник

Десетки перничани се събраха пред Двореца на културата, с цел да почетат подвига на героите, борили се за свободата. Под звуците на химна на Република България бе повдигнат националният байрак.

Всеки миг е значим! Последвайте ни в  и , с цел да сте в крайник с тематиките на деня
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР