България От есента: Предложения за промяна на трудовото законодателство Министър

...
България От есента: Предложения за промяна на трудовото законодателство Министър
Коментари Харесай

От есента: Предложения за промяна на трудовото законодателство

България От есента: Предложения за смяна на трудовото законодателство Министър Бисер Петков съобщи, че ще се работи по тематиката за сумираното пресмятане на работното време 30 август 2019, 13:17  От есента: Предложения за смяна на трудовото законодателство Източник: БГНЕС
аботна група ще направи през есента оферти за смяна на трудовото законодателство, сподели пред публицисти министърът на труда и обществената политика Бисер Петков, който взе участие в откриването на конгрес "Синдикални политики за устойчива претовареност, заслужен труд и превъзмогване на възходящата неустановеност на работното място ".

Форумът се провежда от Конфедерация на труда "Подкрепа " в границите на обучителната стратегия на Европейския работен център EZA.

Петков разяснява възобновеното през днешния ден искане на КТ "Подкрепа " за ограничение на сумираното пресмятане на работното време.

Министърът сподели, че работната група, която работи сега по въпросите за груповото трудово договаряне ще прегледа и тематиката за сумираното пресмятане на работното време по искане на синдиката. Бисер Петков напомни, че в през май имаше подготвеност с дребен пакет от промени в Кодекса на труда, като един от въпросите в пакета беше обвързван и с тази тематика, само че той не получи поддръжка. Това, което беше направено по-рано, е да се усъвършенства механизмът за отчитане на сумираното работно време посредством промени в наредбата. Дискутират се въпроси, свързани с това до каква степен сумираното пресмятане се ползва в браншове, в които справедлива нужда не съществува.

При откриването на форума Бисер Петков означи, че през последните години напъните на българското държавно управление са ориентирани към поддържане на финансова непоклатимост, привличане на нови вложения и увеличение на приходите, като това са главните предпоставки за обезпечаване на устойчива претовареност и заслужен труд.
 КТ Подкрепа провежда интернационална конференция на тематика Синдикални политики за устойчива претовареност, заслужен труд и превъзмогване на възходящата неустановеност на работното място. На събитието участваха Норберт Клайн, Димитър Манолов, Бисер Петков, Веселин Митов, Милена Георгиева.
По думите му към този момент са налице и резултати от използването на тези политики - възходяща претовареност и намаляваща безработица, достигаща рекордно ниски равнища - до 4,2 на 100 по данни на националната статистиката и резистентен растеж на междинната работна заплата към 10% годишно, като това е един от най-високите темпове на напредък в Европейски Съюз.

В нашето съвремие трудът е повлиян от настъпващата четвърта индустриална гражданска война, означи Петков. Той добави, че главните провокации са свързани с демографските промени, нуждата от преход към резистентност на околната среда и възходящото въздействие на цифровите технологии върху труда и смяна на моделите на произвеждане, работа и трудови връзки във все по-глобализиращата се международна стопанска система.

Засилващата се цифровизация на обществото и стопанската система води до повишение на разнообразието от режими на работа, нови бизнес модели, уточни Петков.
Той акцентира, че цифровата промяна слага нови условия към професионалния профил на работната мощ, свързани с притежаването на нужните цифровите умения, които получават основно значение за повишение на пригодността за претовареност и намиране на работа.

По думите на министъра провокациите, пред които е изправен пазарът на труда във всяка страна -членка на Европейски Съюз, са свързани с намирането на верния метод за устойчива претовареност и заслужен труд, с цел да се избегне несигурността на служащите и ограничението на обществените им права. Според министър Бисер Петков водещи за развиването на индустриалните връзки в Европа би трябвало да са правилата заложени в Европейския дирек на обществените права.

Изпълнението на процедура на правилото, обвързван със обществения разговор и насърчаването на обществените сътрудници да договарят и да подписват групови съглашения, ще разреши осъществяването на общите цели на Европейски Съюз за построяването на конкурентна стопанска система, която ще обезпечи цялостна претовареност и обществен напредък, съобщи министър Петков. Добрият обществен разговор сближава позициите на бизнеса, на работната мощ и страната и по този метод става поръчител за взаимноприемливото контролиране на трудовите връзки, сподели Петков и добави, че той би трябвало да се развива и усъвършенства.

КТ "Подкрепа “ провежда интернационална конференция на тематика "Синдикални политики за устойчива претовареност, заслужен труд и превъзмогване на възходящата неустановеност на работното място “. На събитието участваха Норберт Клайн, Димитър Манолов, Бисер Петков, Веселин Митов, Милена Георгиева.
 КТ Подкрепа провежда интернационална конференция на тематика Синдикални политики за устойчива претовареност, заслужен труд и превъзмогване на възходящата неустановеност на работното място. На събитието участваха Норберт Клайн, Димитър Манолов, Бисер Петков, Веселин Митов, Милена Георгиева.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР