България остро осъжда незаконните избори за президент на Руската федерация

...
България остро осъжда незаконните избори за президент на Руската федерация
Коментари Харесай

България остро осъжда незаконните избори за президент на Русия във временно окупираните територии

България остро осъжда противозаконните избори за президент на Руската федерация във краткотрайно окупираните територии на Украйна, в Приднестровието, Южна Осетия и Абхазия. Това показват от Министерство на външните работи в обява в обществените мрежи.



България остава непоколебима в поддръжката си за независимостта, суверенитета и териториалната целокупност на Украйна, Молдова и Грузия в техните интернационално приети граници и териториални води, се споделя отще в позицията на Министерство на външните работи.

Публикацията на Министерство на външните работи е съпроводена от изказване на висшия представител от името на Европейски Съюз, включително и на България, по отношение на съветските президентски избори и неприложимостта им на украинска територия.

Ето цялото изказване:

Президентските избори, извършени от Русия на 15-17 март, се организираха в мощно лимитирана среда, изострена и от противозаконната нападателна война на Русия против Украйна.

Руските управляващи продължиха да ускоряват систематичните вътрешни репресии посредством репресии против опозиционни политици, организации на гражданското общество, самостоятелни медии и други сериозни гласове благодарение на репресивно законодателство и политически стимулирани присъди затвор. Шокиращата гибел на опозиционния политик Алексей Навални в навечерието на изборите е още един знак за ускоряващите се и систематични репресии. Изборите се организираха във все по-свиващо се политическо пространство, което докара до обезпокоително повишаване на нарушаванията на гражданските и политическите права и попречи на доста претенденти да вземат участие, в това число всички, които се опълчват на противозаконната нападателна война на Русия, лиши съветските гласоподаватели от действителен избор и мощно ограничиха достъпа им до точна информация. Европейският съюз ще продължи да поддържа значимата работа на съветските организации на гражданското общество, бранителите на правата на индивида и самостоятелните медии.

Европейският съюз съжалява за решението на съветските управляващи да не поканят наблюдаващи на ОССЕ/СДИПЧ на своите избори. Това опонира на уговорките на Русия към ОССЕ и лиши съветските гласоподаватели и институции от безпристрастна и самостоятелна оценка на тези избори.

Освен това Европейският съюз изрично осъжда противозаконното осъществяване на по този начин наречените „ избори “ на териториите на Украйна, които Русия краткотрайно окупира: Автономна република Крим и град Севастопол, както и в елементи от Донецк, Луганск, Запорожие и Херсонска област. Така наречените „ избори “ в тези територии съставляват още едно очевидно нарушаване от страна на Русия на интернационалното право, в това число Устава на Организация на обединените нации, както и на независимостта, суверенитета и териториалната целокупност на Украйна.

Позовавайки се на двете резолюции на Общото заседание на Организация на обединените нации от 12 октомври 2022 година и 27 март 2014 година, ние призоваваме Русия да зачита интернационално приетите граници и суверенитет на Украйна. Европейският съюз още веднъж декларира, че не признава и в никакъв случай няма да признае нито провеждането на тези по този начин наречени „ избори “ на териториите на Украйна, нито резултатите от тях. Те са оскъдни и не могат да пораждат никакви правни последствия. Политическото управление на Русия и тези, които вземат участие в организирането им, ще понесат следствията от тези противозаконни дейности.

Европейският съюз декларира още веднъж непоколебимата си поддръжка за независимостта, суверенитета и териториалната целокупност на Украйна в нейните интернационално приети граници. Русия би трябвало да приключи противозаконната си нападателна война против Украйна и неотложно, изцяло и абсолютно да изтегли своите военни сили и съоръжение от цялата територия на Украйна.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР