България остава в дъното на класацията за ЕС по справяне

...
България остава в дъното на класацията за ЕС по справяне
Коментари Харесай

България остава най-корумпираната в ЕС, Румъния с два пункта по-напред

България остава в дъното на класацията за Европейски Съюз по справяне с корупцията Това демонстрира годишният отчет на " Трансперънси интернешънъл " (Transparency International), публикуван през днешния ден.
Още по темата
И през 2021 година страната ни продължава да бъде страната от Европейски Съюз, в която популацията има най-силно разбиране, че се шири всеобща корупция. При канара от 0 до 100, в която 0 е най-високи равнища на корупция, междинният за Европейския съюз е 64. България е с показател 42.

" Ние не просто нямаме прогрес, а тъпчем на едно място ", сподели пред Българска национална телевизия Ваня Нушева от " Прозрачност без граници " преди представянето на интернационалния Индекс за усещане на корупцията за 2021 година

Преди нас са Унгария (43), Румъния (45), Хърватска (47) и Гърция (49). И тази година най-некорумпирани страни в Европейски Съюз са Дания (88), Финландия (88), Швеция (85), Нидерландия(82) . В дъното е България, а тази година Румъния се " откъсва " от страната ни и бележи по-добър резултат с два пункта.

От " Прозрачност без граници " обявиха, че страната ни се приближава повече до страни в дъното на международната ранглиста като Афганистан и Северна Корея с индикатори 16 от 100, в сравнение с до първенците в нея - Дания, Финландия и Нова Зеландия (88 от 100).

" Ние сме стабилно под линията на 50-те точки - границата, " показваща въобще някаква дарба на една страна да се оправя с корупцията ", сподели Калин Славов, изпълнителен шеф на " Прозрачност без граници " пред БНР.

" С 50% са намалели задграничните вложения за изтеклата година, а това е добър лакмус. И това не са директни задгранични вложения, а реинвестиране на български пари от задгранични компании, които те са изкарали в България. По-добър ориентир за посоката на придвижване няма ", разяснява още Калин Славов.

" Трендът е извърнат надолу, като почва да сочи една от най-ниските в исторически проект стойности, които сме имали. Надявам се единствено да не стартира да се трансформира в серпантина. Точно в този момент е моментът, в който имаме късмет да се опитаме да я обърнем тази посока , с нова сила в посока битка с корупцията ", счита Славов.

Според него отрицателната наклонност от предходната година може да бъде обяснена - дълго време изпълнителната власт беше без контрола на Народното събрание, имахме и пандемична година, в която държавните управления - освен това в световен проект, уголемяват своята интервенция в гражданските права, лимитират достъпа до информация.

Той обърна внимание върху " трендове за приватизирането на държавни запаси, каквито не сме си мислели, че могат да се случат ".

С тол системата и екостикерите и чистотата на въздуха да вземем за пример се основават системи, в които има надзор върху обществен запас в интерес на частен интерес, даде образец Славов.

При съставянето на корупционния показател са употребявани огромен брой отчети и аналитични оценки, оповестени от авторитетни интернационалните проучвателен и финансови институции, измежду които Световната банка, Световният стопански конгрес, " Икономист интелиджънс юнит ", " Фрийдъм хаус ", Световният план за правораздаване, фондация " Бертелсман ", Университетът в Гьотеборг и други. Изследването се разгласява от 1995 година насам и отразява разбори, оценки и усещания по отношение на равнището на корупция съгласно представителите на бизнеса, локалните и задграничните анализатори в съответните страни. България е включена в проучването за двадесет и четвърти следващ път.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР