България очаква в следващите дни да бъде постигнато решение за

...
България очаква в следващите дни да бъде постигнато решение за
Коментари Харесай

Гечев: Българските мерки срещу украинският внос ще бъдат вдигнати, когато бъдат въведени европейски

България чака в идващите дни да бъде реализирано решение за европейски метод към вноса на аграрни артикули от Украйна и с това да стане допустимо отпадането на едностранно въведените ограничения. Това изясни служебният министър на земеделието Явор Гечев, който взе участие в днешното съвещание на своите сътрудници от Европейски Съюз в Люксембург.

По неговите думи българските ограничения ще бъдат вдигнати, когато бъдат въведени европейски ограничения. " Чакаме ги до дни, безусловно ", съобщи той пред български публицисти. " Имах упованието, че през днешния ден или на следващия ден ще бъдат взети. Всички преглеждаме едностранните ограничения като краткотрайни, само че те свършиха работа ", заключи министърът.

Трябва да има взаимност и към Украйна, и към източната част на Европа. Това изрично не значи каквото и да е за връзките на Европейски Съюз с Украйна, те остават на извънредно положително равнище и мисля, че се схваща от украинските сътрудници, означи Гечев.

Той разясни, че към момента не е известно какъв ще бъде делът за българските земеделци в оповестените нови помощи от Европейската комисия за 100 милиона евро, ориентирани към петте най-пострадали от украинския импорт страни от Европейски Съюз. Моето мнение е, че фермерите би трябвало да вадят парите от труда си, не от дотации и от обезщетения, другояче опциите на спешния запас не са толкоз огромни да покрият всички загуби, уточни Гечев. По неговите думи търсенето на трайно европейско решение продължава и е допустимо да бъдат планувани спомагателни диалози сред българската и украинската страна. 

Всички страни до една установяваха, че има проблем и той е огромен в пограничните страни, солидаризираха се с петте страни, които имат проблеми и споделиха, че би трябвало да се търси общо решение. Гласът на България бива чуван все по-ясно, съобщи Гечев.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР