България очаква многобройните обещания на Република Северна Македония да започнат

...
България очаква многобройните обещания на Република Северна Македония да започнат
Коментари Харесай

Радев: Очакваме многобройните обещания на РСМ да започнат да се превръщат в резултати

България чака многочислените обещания на Република Северна Македония да стартират да се трансформират в резултати, които да укрепват взаимното доверие и да основават устойчиви предпоставки за развиването на добросъседски връзки. Това е декларирал президентът Румен Радев по време на среща с еврокомисаря по политиката на разширение и съседство на Европейски Съюз Оливер Вархей. В срещата взе участие и вицепрезидентът Илияна Йотова, оповестиха от прессекретариата на президента.

Според президента единствено действителен прогрес в двустранния разговор с България и осъществяването на Копенхагенските критерии за участие в Европейски Съюз могат да придвижат напред процеса на европейска интеграция за югозападната ни съседка.

Радев е подчертал, че страната ни цени високо приноса на Европейската комисия и на комисаря по разширение и съседство за активизиране на двустранния разговор сред България и РСМ.

„ Страната ни чака този разговор да води до съответни стъпки във връзка с даването на конституционни гаранции за действителното съблюдаване на правата на македонските българи, прекратяване на езика на омразата към България и българите, запазване на вековното българско културно и историческо завещание на територията на РСМ, преди да даде единодушие за започване на договаряния за участие на РСМ в Европейски Съюз. Новата динамичност в връзките сред България и РСМ е положителен знак и за двете страни, като дружно с развиването на общи стопански, транспортни и капиталови планове, следва да се позволяват и откритите въпроси в двустранните връзки “, показва още президента.

Президентът е подчертал, че тези решения следва да имат съответни знаци и механизми, които да регистрират готовността на РСМ за започване на договаряния за участие.

Комисар Вархей е изрази разбирането на Европейската комисия за смисъла на откритите въпроси сред България и РСМ и удостоверил готовността си да продължи да работи за тяхното стабилно разрешаване. Той е открои и декларираната от държавното управление на РСМ подготвеност за реализиране на резултати в двустранния разговор с България, в това число във връзка с даването на конституционни гаранции за спазването на правата на македонските българи.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР