България очаква два контейнера със защитни облекла, които ще дойдат

...
България очаква два контейнера със защитни облекла, които ще дойдат
Коментари Харесай

На заседанието в МС: Учени предлагат различни разработки за справяне с коронавируса

България чака два контейнера със защитни дрехи, които ще дойдат от Турция. Междувременно на територията на страната е планувано внедряване на материали, които ще подкрепят производството на маски.

Това се разбра през днешния ден по време на съвещанието в Министерския съвет.



Учени от Центъра за подготвеност „ Чисти технологии за устойчива околна среда – води, боклуци, сила за кръгова стопанска система “ са създали деен въглен за защитните маски.

Снимка: Ладислав Цветков

„ След като се получи този проблем (с маските – бел. ред.), разгледахме създадените маски, които са за здравните заведения и за пазара. Видяхме, че в тях има подложен деен въглен под разнообразни форми. Тествани са създадените дейни субстанции, можем да го предоставим и в случай че ни дадете опция – да работим дружно с компаниите, които създават тези маски. Можем дружно с тях да разработим и да внедрим този въглен, с цел да има задоволителни количества в лечебните заведения и в предприятията “, обясни проф. Павлина Долашка.

Снимка: Мария Савкова

С целия си капацитет е включен и „ София Тех Парк “.

„ В момента работим с новаторски компании, които са създали молекула за лекуване на ковид и взаимно с държавното управление и с рисковия капитал, който е в Европа, започваме първи стъпки за финансирането на този артикул. Освен това ние считаме, че до края на годината, когато пуснем суперкомпютъра, ще можем да моделираме задоволително тъкмо и последствията от всевъзможни такива сериозни обстановки “, съобщи Костадин Петков, зам.-председател на Надзорния съвет на „ София Тех Парк “ АД.

Снимка: Мария Савкова

Преди началото на съвещанието, с изключение на на наложителния металдетектор, публицистите бяха подложени и на медицински обзор – мерене на температура и разпределяне на маски.

Що се касае до ограниченията, през днешния ден стана ясно, че най-вероятно в другите елементи на страната ще бъде въведен диференциран метод според то това дали в дадената област има доказани случаи на COVID-19 или не.

Снимка: Ладислав Цветков

„ Проявяваме цялостно схващане, че прекомерните ограничения могат да нанесат вреди, не изгоди “, съобщи ръководителят на спешния щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

От думите му стана ясно, че от изследваните 179 проби, взети от областите, в които е доказано съществуване на вируса, 8 са съмнителни.

Снимка: Ладислав Цветков

Мутафчийски прикани хората да не се поддават на изказвания за съществуването на полеви проби за COVID-19, защото по думите му те по-често регистрират неверен резултат, и подсети, че България употребява същата методика каквато е и в Европа и че софтуерното време за приемане на резултат е най-малко 6 часа.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР