България очаква 230 000 дози ваксини срещу COVID-19 до края

...
България очаква 230 000 дози ваксини срещу COVID-19 до края
Коментари Харесай

Борисов: Държавата е подготвена, осигурени са всички лекарства и достатъчно ваксини

България чака 230 000 дози ваксини против COVID-19 до края на тази седмица и 700 000 дози до края на април. Осигурени са задоволително количества ремдесивир, който се ползва при лекуването на ковид, здравната системата разполага и с всички нужни лекарства, дезинфектанти и О2 за лекуването на пациентите с новия вирус.

Това бе докладвано на работно заседание при премиера Бойко Борисов, в което участваха министърът на опазването на здравето Костадин Ангелов и представители на Националния действен щаб.

„ Държавата е готова за тази вълна на ковид. Затова първо ваксинирахме докторите и медицинските лица, с цел да имаме войска, която да се изправи и да лекува. Осигурени са всички нужни медикаменти, тъй като за нас най-важното е здравето и спокойствието на пациентите “, съобщи министър-председателят Бойко Борисов по време на съвещанието. Премиерът опроверга подправените вести за въвеждане на изключително състояние и нови ограничавания в страната. „ Изпълнили сме нашия ангажимент и сме обезпечили нужното финансиране за справяне с ковид до май. Следващото държавно управление и парламент ще решат по какъв начин да продължи финансирането на системата отсега нататък. Това е демокрацията “, безапелационен бе министър-председателят и добави, че е направено всичко належащо за провеждането на парламентарните избори.

Борисов означи още, че до края на седмицата се чакат над 10 000 флакона ремдесивир, а за медикамента държавното управление отпусна финансиране от 80 милиона лв.. Премиерът акцентира, че са обезпечени и средствата за спомагателните хонорари на всички чиновници на първа линия в борбата с COVID-19.

В хода на работното заседание министърът на опазването на здравето Костадин Ангелов рапортува на премиера, че броят на пациентите в лечебни заведения е повече от миналата вълна, само че все пак система устоя, с помощта на предварителната подготовка и спомагателните количества дихателни апарати, кислородни концентратори и кислородните съоръжения в лечебните заведения. „ Нямаме терзания по връзки на нарасналото търсене от болнични грижи на пациентите “, добави Ангелов. Здравният министър означи, че на национално равнище от практиката се постанова изводът, че извънредно доста младежи, които боледуват от COVID-19, освен това тежко, късно търсят болнична помощ. По отношение на имунизацията Ангелов регистрира, че направените през вчерашния ден дози са 2355, имунизираните лица общо досега са 436 513, като до края на тази седмица упованията са да бъде доближат брой от половин милион. „ Днес получихме 31 590 дози от Пфайзер, от 5 април до края на месеца през 7 дни регулярно ще получаваме по 62 010 дози от Пфайзер. Утре получаваме 51 600 дози от Модерна “, съобщи още Ангелов. По отношение на Астра Зенека министърът добави, че в сряда се чакат 151 200 дози. „ Количеството ваксини за тази седмица е над 200 000 дози. Направена е организация “, посочи Ангелов.

Директорът на ЦСМП – гр. София Георги Гелев регистрира, че за миналата нощ е имало 320 повиквания, като 67 от тях са били за COVID-19 и в 25 случая се е наложила хоспитализация. През вчерашния ден общо е имало близо 500 повиквания, от които 110 са касаели COVID-19, като в 35 случая се е наложила хоспитализация. Гелев означи още, че спрямо месец ноември, сега броят на повикванията е леко занижен.

Главният здравен държавен контрольор Ангел Кунчев посочи, че България е надалеч от стойностите, регистрирани в други страни като Словакия, Чехия, Естония или Унгария. „ Навсякъде има растеж, множеството от страните стягат ограниченията “, посочи Кунчев. По думите му, в случай че бъдат удържани актуалните стойности в страната ни, няма да се достигнe изключителна вълна, която да сложи на колене здравната система.

„ Болниците не престават да се оправят добре и да разкриват нови кревати, в това число във ВМА тази заран още една клиника е трансформирана в COVID-клиника, с цел да можем да поемем всички случаи, които идват “, съобщи ръководителят на НОЩ и шеф на Военномедицинска академия Венцислав Мутафчийски. Той заяви, че във ВМА е разгласен „ зелен кулоар “ за имунизация и все още болничното заведение разполага с задоволително количества за искащите да се ваксинират.

Директорът на „ Пирогов “ проф. Асен Балтов рапортува, че от през днешния ден в лечебното заведения се разкриват още 36 кревати като всички те са оборудвани с О2. „ Подготвили сме и всички реанимации, в случай че се наложи да се разкриват в допълнение реанимационни кревати “, добави Балтов. По думите му работещите в лечебното заведение са стимулирани да оказват помощ оптимално на пациентите. Директорът на „ Пирогов “ удостовери също, че спомагателните хонорари от 1000 лева за месец април за работещите на първа линия са обезпечени.

„ Общото количество ваксини за България, което чакаме през месец април, е близо 700 000 дози. До края на тази седмица ще получим над 230 000 дози от утвърдените досега ваксини, както и близо 10 000 флакона ремдесивир “, осведоми изпълнителният шеф на Изпълнителната организация по медикаментите Богдан Кирилов. Той посочи, че за идващия месец имаме удостоверение на близо 250 000 дози от имунизацията на „ Пфайзер/Бионтех “, 90 000 дози – на „ Модерна “, 300 000 дози – на „ Астра Зенека “, а след средата на април чакаме близо 40 000 дози от последната утвърдена от Европейската организация по медикаменти ваксина – Янсен.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР