България няма да участва в общите обществени поръчки на ЕС

...
България няма да участва в общите обществени поръчки на ЕС
Коментари Харесай

ЕС отпуска 2 млрд. евро за боеприпаси за Украйна, България не е част от споразумението

България няма да взе участие в общите публични поръчки на Европейски Съюз за даване на муниции за Украйна. Това стана ясно от думите на министъра на защитата Димитър Стоянов, който взе участие в Брюксел в взаимно съвещание на външните и военните министри от Европейски Съюз.

Държавите от Европейски Съюз се споразумяха да дават 1 милион 155-милиметрови снаряди на Украйна в идната година. Боеприпасите ще бъдат обезпечени от наличните ресурси и общи публични поръчки. Решението е част от проект на Европейския съюз за обезпечаването на 2 милиарда евро за изпращането на спомагателна военна помощ за Украйна. 17 страни от Европейски Съюз и Норвегия подписаха през днешния ден документ, които дефинира изискванията организирането на взаимни поръчки за бързо обезпечаване на снаряди за Украйна.

Министър Стоянов разясни, че страната ни поддържа концепцията за общи поръчки, само че няма да взе участие в тях. Министърът посочи, че някои от акциите от българския военно-промишлен комплекс създават муниции 155-ти диаметър, само че българската войска не употребява такива.

" Държа да кажа, че е извънредно значимо, че България и българското държавно управление не приготвят в допълнение съглашение за даване на спомагателна военна и военно-техническа помощ. Днес на съвещанието беше разисквано взаимното придобиване и даване на 155-милиметрови снаряди. България не е част от тази обща социална поръчка и няма по какъв начин да бъде част, заради простата причина, че ние не използваме подобен диаметър муниции. Българската войска не разполага със средства, които могат да употребяват 155-милиметрови снаряди. България не е част, желая да повторя, от тази социална поръчка ", съобщи Димитър Стоянов - длъжностен министър на защитата.

 

Източник БНТ
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР