България няма да спира транзита на руски газ за Сърбия.

...
България няма да спира транзита на руски газ за Сърбия.
Коментари Харесай

„Ще останем коректна страна“. България няма да спира транзита на руски газ за Сърбия

България няма да стопира преноса на съветски газ за Сърбия. Това сподели в изявление за БНР представителят на държавното управление Лена Бориславова . „ България е правилна страна членка. Тя няма да нарушава договорните си задължения. Ние ще останем правилна страна по този контракт “, сподели Бориславова.

Във вторник съветската компания на газ за България и Полша. Причината за това е отводът на България и останалите страни от Европейски Съюз да, защото това е в несъгласие с дълготрайните контракти за доставка.

Бориславова сподели още, че не й е „ известно да има медиатор, който да е резервирал целия потенциал за България на природния газ, който ще бъде доставен на страната ни ". Коментарът на Бориславова е във връзка изказванията на някогашния министър на енергетиката Теменужка Петкова (ГЕРБ), че "договорите имат медиатор и този медиатор се споделя МЕТ, това е някогашният шеф на сегашния шеф на "Булгаргаз ". Проверили сме обстоятелствата. Има медиатор, който ще доставя природния газ за България. Тази компания към този момент е вкарана на пазара и тя резервира потенциала за страната ни ".

Според Бориславова с помощта на ГЕРБ има един единствен снабдител, в чийто цялостен надзор България е била сложена години наред, на единствената му воля “. По думите й съветският газ не е единственият газ, който България може да купи на рационални цени.

България получава близо 80% от потребявания газ от "Газпром износ ". Основната причина за тази взаимозависимост е към момента, чието строителство е планувано още преди повече от 10 години. Интерконекторът би трябвало да проработи в средата на тази година, твърди Министерството на енергетиката. По него България може да получава повече количества от контрактуваните доставки от Азербайджан.

България построи единствено за една година българската част от газопровода "Турски поток ", който доставя съветски газ от Турция за Сърбия. Това трасе е правоприемник на проваления план "Южен поток ", чиято съществена цел е Русия да заобиколи Украйна в преноса на газ.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР