България няма да променя позицията си и ще продължава да

...
България няма да променя позицията си и ще продължава да
Коментари Харесай

София с предупреждение към Скопие да не се отклонява от европейския си път

България няма да трансформира позицията си и ще продължава да упорства Северна Македония да съблюдава поетите интернационалните задължения и да извършва критериите за присъединение към Европейския съюз.

Това показват от Министерството на външните работи в отговор на мненията от страна на новия министър-председател на Северна Македония Християн Мицкоски.

При представянето на държавно управление пред Народното събрание в неделя Мицкоски съобщи, че до момента в който той е министър председател " би трябвало да е ясно, че промени в Конституцията няма да има ".

Вписването на българското малцинство в главния закон на страната е изискването, без което не може да стартират договарянията на Скопие за участие в Европейски Съюз.

" Неприемливо е декларираното желание на новото държавно управление на Северна Македония да отхвърли законното искане на част от личните си жители за гарантиране на права и свободи наедно с всички останали общности в Северна Македония, в това число посредством тяхното включване в конституцията на прилежащата страна, " показват от Министерството на външните работи.

Също толкоз недопустимо е декларираното желание на Северна Македония да не се придържа към поетите от нея интернационалните задължения и подписани съглашения, написа още в формалната позиция.

Още преди формалната позиция на външното министерство със своя излезе ръководителят на Движение за права и свободи Делян Пеевски. Той упрекна Мицкоски, че е избрал " борбата и погазването на европейските правила и от най-високата парламентарна естрада даде поръчка, че счита да отклони страната от нейния евроатлантически път с думи, проповядващи омраза и ненавист против европейска България. "

Междувременно, от Европейската комисия също приканиха новото държавно управление в Скопие да се възползва от постигнатото до тук, с цел да продължи по пътя си към еврочленство.

" Европейският съвет беше явен във връзка с това какво чака от Северна Македония. И това явно се отнася и за конституционните промени, които страната даде обещание да направи, с цел да може да продължи по европейския си път, " съобщи говорителката на Европейската комисия Ана Писонеро.

Според Мицкоски досегашният метод към договарянията не давал предстоящите резултати, по тази причина имало създадени няколко варианти, които той ще предложи за полемика сега, в който " в България се образува държавно управление със устойчиво болшинство. "

" Готови сме да седнем и да намерим решение с новото държавно управление на България. Да беседваме за всичко, за вероятните опасности. Неприемливи са изказванията, че би трябвало да създадем единствено още нещо и готово. Направихме доста за европейските полезности, а получихме нула, " сподели той в телевизионно изявление в понеделник вечерта.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР