България няма да приеме нови условия за Шенген, но ще

...
България няма да приеме нови условия за Шенген, но ще
Коментари Харесай

Денков: До последния работен ден на 2023 г. ще преговаряме за Шенген

България няма да одобри нови условия за Шенген, само че ще приемем всичко, което ще помогне за защита на границата ни. Кои условия са възможни и кои не, това ще се откри по време на договарянията, които предстоят.

Toва съобщи министър председателят Николай Денков, който дава отговор на въпроси на жители и медии във Фейсбук.

" Въздушното облекчение на границите ни не отстранява казуса с опашките по границите ", добави министър председателят.

" По време на договарянията ще кажа напълно ясно, че в случай че няма схващане на българската позиция, това ще се отрази на отношението на българите към Австрия и австрийските компании, и това ще бъде добре разбрано. България е доста поредна в метода си, ние споделяме, че трябва да продължат договарянията, с цел да има най-хубавото решение. До последния работен ден на тази година ще продължава да се договаря ", сподели още Денков.

Относно измененията в Конституцията

" Спорове по Конституцията постоянно ще има. Но тези разногласия до момента, въпреки и с някои зигзагови придвижвания, ни движат в вярната посока, следвайки управническата и законодателната стратегия. Със разногласия, само че се надявам да завърши наред. Тази заран имах среща с ген. Атанасов, Кирил Петков и Христо Иванов - има политическа воля да се вземат верни решения по отношение на правосъдната промяна ", разяснява той.

На въпрос за какво резултатите от грамотнтостта на учениците са толкоз тревожни, Денков разяснява, че

един от основателите на PISA е коментирал, че " учениците знаят доста, само че не знаят по какъв начин да ползват наученото ".

" Това мери PISA - тя демонстрира, че имаме проблем тъкмо в тази част на системата - не децата да учат имена и дати, а да бъдат подготвени по какъв начин да проучват текста и да пазят тезите си ", добави министър председателят, който е и някогашен министър на образованието.

" Няма потребност от нова промяна, би трябвало да променим задачата на просветителната ни система, съгласно която учениците би трябвало да могат да употребяват знанията си, с цел да се оправят с живота. Един от главните детайли да променим това е метода на изпитване на децата - както ги изпитват, по този начин и те се приготвят - те възпроизвеждат обстоятелства, не ги проучват. Но когато поискаш промени, доста мъчно получаваш поддръжка ", добави Денков.

Относно кръвните проби за опиати на водачите, министър председателят изясни, че

сега излизат за 2-3 месеца, като задачата е в този момент да стават за 2-3 седмици. Очаква се публични поръчки да бъдат оповестени при започване на идната година, тъй че техниката да бъде доставена след месеци. Организационно всичко е направено, сподели той.

" Има над 6 милиарда вложения, което е с 50% нарастване по отношение на предходната година ", сподели още Денков.

" Има държавно управление и Управленска стратегия, това дава убеденост на вложителите, че има непоклатимост. България има една от най-ниските безработица в целия Европейски Съюз, даже в целия свят. Проблем е намирането на високообразовани фрагменти и експерти у нас. Като видя вложител, му споделям да не се оглежда в София и Пловдив, а да гледа към Шумен, Русе, и други Очакваме откриването на хиляди работни места с идването на новите вложители ", допълни премиерът.

" Правителството работи настойчиво, с цел да понижи ножицата сред най-бедните и най-богатите българи ", разяснява Денков.

" Затова рецензиите към увеличение на заплатите и пенсиите са неоснователни ", приключи министър председателят.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР