България няма да прати снаряди за Украйна и няма да

...
България няма да прати снаряди за Украйна и няма да
Коментари Харесай

Радев гневен на журналисти, осветявали двуличието му

България няма да прати снаряди за Украйна и няма да взе участие в общата европейска покупка на муниции за нападнатата страна. Това искаше президентът Радев да запомни българската аудитория за позицията му по настоящите въпроси, обсъждани на Европейския съвет в Брюксел. Но действителността се оказа друга. Двуликият президент приказва едно пред публицистите, а при закрити порти измежду европейските водачи прави друго. Когато това пролича от медийните информации, се изнерви, написа в. " Сега ".

Както " Сега " заяви в четвъртък " Радев поддържа заключенията на Европейски Съюз, с които не е склонен ". Подобен бе и материалът на кореспондентката на Нова телевизия в Брюксел Антоанета Николова. Това стана мотив прессекретарят на президента Кирил Атанасов да се обади в Нова телевизия, с цел да стачкува поради репортажа на Николова. Случилото се журналистката възмутено разказа в профила си във " Facebook ".

Пред " Сега " Николова разяснява, че " пресслужбата на президента се вбеси от обстоятелството, че през вчерашния ден в обедните вести споделих, че Европейски Съюз е излязъл с доста мощни позиции във връзка с Украйна и че ще оказваме помощ с въоръжение и че под този документ се подписва и България, макар че президентът малко преди този момент сподели, че ние нищо директно няма да дадем “. Тя описа по какъв начин персонално я е потърсил Кирил Атанасов от пресслужбата на Радев и ѝ е споделил, че Нова тв и „ Сега “ вършат внушения, тъй като България не е подписвала документа, той не бил обвързващ, а единствено рамка.

Николова уточни, че е неначетеност да се твърди, че документът не е обвързващ и че това е даже повече от ангажимент. Атанасов обаче спорел с нея по телефона и по тази причина тя даже го пуснала на спикър пред сътрудници от други медии, с които била сега в Брюксел, „ тъй като, в случай че им го разказвах по-късно, нямаше да повярват “.

Тя предложила на прессекретаря, в случай че президентът има нещо да споделя, да се изправи пред камерите и да го каже обществено. Той пък е предизвестил, че ще звънне и в малкия екран. Което направил.

Тогава самата Николова още веднъж му се обадила, с цел да го пита какво цели - „ да ме уволнят, да ми вземат заплатата, да ме смъкват от екран “. Атанасов ѝ обяснил, че звъни, с цел да не се постанова президентството да излиза с публично опровергаване. " В моите очи, когато от пресслужбата на президента се звъни в малкия екран, това е напън ", уточни журналистката.
Според нея това е сторено, с цел да не се постанова президентът да излиза пред публиката и да споделя - „ Аз давам оръжие на Украйна “. „ Но като седне с водачите, той приема всичко “, сподели тя. И добави, че опитните публицисти са си създали заключенията. Това развалило идилията на Радев в Брюксел. По думите на Николова няколко от упълномощените в Брюксел публицисти даже се уговарят с президентския пресцентър какво да се пита Радев, а на задаващите неуместни въпроси даже физически се пречи да застанат на комфортна позиция за изказванията му.

В Брюксел президентът изсъска на публицистите: " Ясен ли съм?! ". Той настояваше да извърнат внимание на обява на уеб страницата на Европейската организация за защитата (ЕАО) и да не се взират толкоз в Заключенията на Европейския съвет, които е подкрепил, само че не е подписал, тъй като заключенията по принцип не се подписват.

Радев акцентира, че България няма да се включи в доставките на " тези прословути един милион снаряда за Украйна ", тъй като и други 9 страни от Европейски Съюз имали такива задръжки. Той се базира на решение от предишния понеделник на Съвета на Европейски Съюз по външни работи и защита, когато 18 страни (17 от Европейски Съюз плюс Норвегия) са подкрепили самодейността за групово възлагане на публични поръчки за закупуване на снаряди за Украйна. Сред 9-те страни, които не се бяха включили, той цитираше с изключение на България, също Полша, Латвия и Литва, които са едни от най-решителните поддръжници на Украйна.

Само че президентът пропусна да означи, че в известието от понеделник се споделя: " Още страни членки към този момент показаха желанието си да се причислят към самодейността в скоро време след осъществяване на национални процедури. " За негова зла орис процедурите се оказаха бързи. Ден след отпътуването му от Брюксел на уеб страницата на ЕАО се появи известие, че към този момент 23 страни поддържат самодейността и измежду тях са Полша, Литва и Латвия. Очакват се и други. Сигурно е, че Унгария няма да бъде сред тях, тъй като към този момент съобщи, че няма да взе участие в даване на оръжия и муниции за Украйна, както и България, тъй като Радев също направи сходни изказвания, в това число и в Брюксел.

За разлика от други страни България няма национални процедурни спънки да се причисли незабавно към самодейността, тъй като получи зелена светлина посредством решение на последното Народно заседание за даване на военно-техническа помощ на Украйна. Това решение резервира своята годност без значение от разпускането на 48-то Народно заседание и Радев няма компетенции да го анулира. Той е задължен да го извършва, както е задължен да извършва всички закони на страната, без значение от кое Народно заседание са гласувани.

Оказал се в несъгласие със своите европейски сътрудници и с българската обществено-политическа реалност, Радев стартира да се сърди на публицистите, че осветяват неговата двойствена позиция, която от ден на ден завива към отбрана на съветските ползи в спора с Украйна.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР