България няма да остане встрани от електрическата революция, която завзема

...
България няма да остане встрани от електрическата революция, която завзема
Коментари Харесай

Българският завод, който ще произвежда части за електромобилите на Mercedes

България няма да остане настрана от електрическата гражданска война, която завзема международната автомобилна промишленост. В новия цех на немския колос VOSS Automotive, открит публично през днешния ден, ще бъде създавани съставни елементи за електрическите автомобили на Mercedes-Benz. В него към този момент се създават и елементи за други колоси като Volkswagen, Audi, Skoda, Seat, Ford и BMW.

Новият цех на колоса се намира край с. Баховица, Ловешко в халетата, в които се сглобяваха китайските коли Great Wall. Компанията е наела 15 000 кв. м за интервал от 10 години. Капиталовите вложения в съоръжение досега са в размер на €15 милиона, като тази цифра ще се усили сензитивно, съобщи пред Money.bg ръководещият шеф за България Роланд Вайс. Предстои инсталацията на още две индустриални линии.

VOSS, която има над 6 000 чиновници по света, към този момент е основала 120 висококвалифицирани работни места в с. Баховица, а чиновниците са минали образования в фабрики на компанията в чужбина. Заедно с разширението на производството ще бъдат наети и още над 800 чиновници. Целта на компанията е до края на 2021 година общият им брой в България да доближи 1 000. " Заводът ще пораства доста, доста бързо ", съобщи основният изпълнителен шеф на групата доктор Томас Рьотих.

Компанията не се тормози от ниската безработица, а Вайс изясни, че е определен точно този регион поради високия брой евентуални чиновници с положително обучение и подготовка, както и поради положителната инфраструктура.

Групата VOSS създава тръбни връзки и съставни елементи за вграждане в горивните, охладителните, пневматичните и изпускателните системи на коли. Едно от главните производства в с. Баховица е съставни елементи, които понижават нездравословните субстанции в изгорелите газове на дизеловите коли. Клиент за тях са главно коли от новата MQB платформа на Volkswagen - да вземем за пример Polo, Golf, Tiguan, Touran, Audi A3, A5, Q3, Q7 и други. Те се изнасят за заводите на производителя в Германия, Чехия и Португалия.

Сега компанията стартира да създава и съставни елементи за производителя на Mercedes-Benz - Daimler. Те ще бъдат вграждани в електрическите автомобили на първокласната марка и ще бъдат употребявани за надзор на температурата на батериите, с което да им обезпечават най-благоприятен живот и пробег с един заряд.

Очаква се през тази година оборотът на завода, който стартира работа през май, да доближи €3 милиона, съобщи още Вайс. Прогнозата за идната година е той да доближи €30 милиона.

В международен мащаб VOSS, която има 40 завода по света, регистрира доходи от €625 милиона.

Заводи за милиард

С инвестицията на VOSS единствено за последната година в страната са открити фабрики за над 1 милиарда лева, съобщи на церемонията основният секретар на Министерството на стопанската система Владимир Туджаров. Общо плануваните вложения възлизат на 396,886 млн. лева и се чака откриване на 2 589 нови работни места. Девет от плановете се реализират във високотехнологични производства и услуги, като се регистрира нарастване броя на вложенията в аутомотив бранша, като сега в България оперират 250 компании, уточни още той.

По-чисти бензинови мотори от VOSS

Въпреки началото на произвеждане за съставни елементи за електрически автомобили, VOSS остава фокусирана и върху бензина и дизела. Само доскоро повече от месец от компанията оповестиха, че са създали нова технология, която ще направи бензиновите мотори по-чисти - нещо, което е от изключителна значимост за оцеляването им.

Германската компания е създала способ за впръскване на вода в мотора. Целта на това е да бъде понижена работната температура, което да предотврати щета на елемента, породени от детонационно горене. В момента това се прави посредством обогатяване на сместа с повече бензин. Тази технология обаче усилва излъчванията на нездравословни газове, както и потреблението на гориво. Особено нужно е охлаждането в турбодвигателите.

VOSS Automotive са създали и способ за загряването на водата при ниски температури на въздуха през зимата посредством електричество преди моторът да загрее до работна температура.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР