България няма да може да се сдобие с изтребители F-16

...
България няма да може да се сдобие с изтребители F-16
Коментари Харесай

Lockheed Martin няма да може да ни достави изтребители за 2 години

България няма да може да се снабди с изтребители F-16 в границите на 24 месеца от подписването на контракт за многофункционални бойни самолети. Това стана ясно от изявление на Джеймс Робинсън - шефа на " Програмата за интернационално бизнес развиване - F-16 " към Американската корпорация Lockheed Martin, която създава изтребителите.

Фирмата няма да може да успее да съблюдава поставеното от държавното управление изискване за период до 24 месеца, сподели Робинсън в София.
Под въпрос е и опцията да платим осемте самолета на вноски, каквото е едно от другите условия.

Петър Иванов, шеф на Американската комерсиална камара в България, обаче изреди някои от преимуществата, в случай че България избере да закупи изтребители F-16. По думите му главното преимущество би било развиването на партньорството на страната ни с НАТО и Съединени американски щати. Това мнение изрази и посланика на страната у нас Ерик Рубин.

Той уточни още, че избирането на F-16 пред конкурентните предложения, ще бъде " стратегически избор ", който може да донесе изгоди на страната в стопански проект, както и що се отнася до връзките в НАТО.

Иванов уточни и че изтребителят е най-използваният аероплан в Алианса. Към момента той е на въоръжение в 15 страни в Европа, а други са в развой на придобиване. Сред тях са и нашите съседки Гърция, Румъния, както и Словакия и Словения.

Подчертано бе и че това ще обезпечи съгласуемост.

Иванов напомни, че американските вложения в България през последните 15 години са над 4.5 милиарда лв., като по-голямата част от тях са във високи технологии.

Посланик Рубин напомни и част от вложенията на Съединени американски щати в българската войска, които възлизат общо на над $300 милиона $, от които $50 милиона във Военновъздушните сили. Само за последните 3 години са вложени $43 милиона в планове в база " Граф Игнатиево " и " Ново село ".

Процедурата, стартирана от Министерството на защитата, планува покупката на осем или девет изтребителя на стойност 1.8 милиарда лв., като те ще бъдат платени разсрочено за 9 години.

Сумата включва покупката, образование на водачи, средства за наземно обслужване, въоръжение и поддръжка в границите на три години.

Сред останалите претенденти са Швеция с нови " Gripen ", както и Италия с използвани " Eurofighter ".

По време на събитието бе упомената и опцията за вложения на Lockheed Martin в България, само че детайлите все още са прекомерно неразбираеми - в това число дали такава инвестиция ще бъде осъществена. По сходство на страните от Северна Европа, тези от Централна Европа, където бе включена и България, могат да получат опцията да обслужват елементи от изтребителите, в това число моторите им и други.

Междувременно стана ясно, че Министерството на защитата е изпратило на 9 ноември тази година питане за даване на предложения за придобиване на многофункционален модулен патрулен транспортен съд за Военноморски сили до седем компании: " NAVAL GROUP ", " Fr.Lurssen Werft GmbH & Co.KG ", " DAMEN ", МТГ- " Делфин ", " Fincantieri ", " Navantia " и " ThyssenKrupp ".

Срокът за приемане на отговорите е до 15 февруари 2019 година

Инвестиционният план планува първият транспортен съд да бъде доставен до края на декември 2023 година, а вторият до края на декември 2024 г.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР