България няма да изпраща оръжие на Украйна, въпреки нотата на

...
България няма да изпраща оръжие на Украйна, въпреки нотата на
Коментари Харесай

Петков за оръжие за Украйна: Ще спазваме решението на НС

България няма да изпраща оръжие на Украйна, макар нотата на украинския дипломат у нас, с която той публично изиска тежко въоръжение в петък. Това стана ясно от изказване на премиера Кирил Петков по тематиката през днешния ден.

" Имаме решение на Народното събрание. Ще съблюдаваме решението на Народното събрание ", отсече той.

Така министър-председателят повтори думите на вицепремиерката Корнелия Нинова, която през вчерашния ден към този момент отхвърли на Украйна оръжие. Именно Българска социалистическа партия в ръководещата коалиция бе главната причина България да остане една от единствено две страни в Европейски Съюз (другата е Унгария), която не оказва помощ с оръжие на украинците против съветската експанзия.

Вместо това Народното събрание гласоподава " военно-техническа помощ ", която се показва в ремонт на бойна техника.

" В момента първите техники за ремонт идват. Това, което сме дали обещание, това ще създадем. Не считам, на всеки 2 седмици да отваряме тази тематиката още веднъж ", сподели още Петков.

Украинският дипломат през вчерашния ден призна, че не знае елементи за това дали се ремонтират танкове у нас, само че увери, че " работата върви, договорът се съблюдава ".

" Аз считам, че това, което направихме за Украйна на равнище поддръжка на бежанците, на равнище средствата, които до този миг сме вкарали, всякакави филантропични помощи, ще ремонтираме техники, които на друго място не могат да се ремонтират. Говорим за бойни машини от сериозен диаметър ", сподели Петков.

Той акцентира, че сме подкрепили и всички ограничения, когато става дума за наказания към Русия. България е и една от страните, получила дерогация за използването на съветски нефт - ще можем да го употребяваме още 2 години.

" Смятам, че България е направила задоволително в тази тенденция и ще продължим да ги поддържаме ", добави Петков.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР