България не участва в съвместната доставка на снаряди за Украйна

...
България не участва в съвместната доставка на снаряди за Украйна
Коментари Харесай

Радев от Брюксел: България не участва в съвместната доставка на снаряди за Украйна

България не взе участие в взаимната доставка на снаряди за Украйна дружно с други девет страни, съобщи президентът Румен Радев в Брюксел, където съставлява страната ни на съвещанието на Европейския съвет.

България се ангажира с производството на снаряди за потребностите на наши сътрудници, в случай че те изискат това, а не за Украйна, добави още той.

Държавният глава посочи, че България ще уголемява потенциала на своята отбранителна промишленост, с цел да попълня своите ресурси и да оказва помощ на другите страни членки да попълнят своите.

 ГЕРБ/СДС

Само 17 страни подписаха съглашение за доставки за Украйна, само че България не е измежду тях, сподели президентът.

„ България е значима част от европейския механизъм за подсилване на мира. Тази самодейност беше основана през 2021 година – една година преди войната в Украйна. Този значим съставен елемент от тази самодейност за подсилване на отбранителните качества на страните от Европейски Съюз е изцяло в светлината на европейската визия за стратегическа автономност “, съобщи Румен Радев.

„ Затова високо оценяваме визитата на комисар Тиери Бретон, която стартира точно от България като самопризнание за традициите, опита и огромния потенциал на отбранителната ни промишленост. С Европейска комисия ще работим за повече вложения в отбранителната ни промишленост, само че България не взе участие в взаимната доставка за снаряди за Украйна дружно с други 9 страни.

Ангажираме се единствено със снаряди, които могат да отидат при наши сътрудници, в случай че те изискат това. Но не и с Украйна “, сподели Радев.

България не се е отказала от Плана за обективен преход, сподели още Радев преди началото на съвещанието на Европейския съвет в Брюксел.

„ Служебното държавно управление не се е отказало от проекта. Това е някакво неразбирателство с еврокомисаря Ферейра. Вчера се чух с нея, всичко е изчистено. България има да получава тази година 800 млн. Условието е до края на годината да доставим проектите, съгласувани с трите значими области – Стара Загора, Кюстендил и Перник. Разбира се, че ще ги предоставим “, сподели Радев.

Президентът съобщи, че е изцяло допустимо страната ни да бъде призната в шенгенското пространство през октомври тази година, в случай че извърши всички значими стъпки и направи нужните законодателни промени. Той акцентира, че се водят диалози с нидерландския министър председател Марк Рюте, австрийския канцлер Нехамер, с Европейска комисия и със съвета.

Радев дефинира решението на управляващите в Северна Македония да заличат българския клуб в Битоля като израз на изтощение и суматоха.

„ Това отеква доста неприятно в Европейски Съюз. Това решение е израз на суматоха и изтощение, тъй като управляващите в Република Северна Македония би трябвало най-накрая да признаят, че има македонски българи и българско наличие в Северна Македония не занапред, а от епохи – от 1300 години. И заличаването на имената на българските клубове няма да заличи твърдата решителност на България и нашите европейски сътрудници Република Северна Македония да впише българите в своята конституция “, сподели той.

Евролидерите се събраха на двудневна среща, а измежду обсъжданите тематика са продължаващата война на Русия против Украйна, повишение на конкурентоспособността и производството на Европа, провокациите пред енергетиката, миграционният напън.

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР