България не се справя с изискванията, произтичащи от европейското законодателство,

...
България не се справя с изискванията, произтичащи от европейското законодателство,
Коментари Харесай

Борислав Сандов алармира: Световната банка няма да понесе отговорност за това наказателно дело

България не се оправя с условията, произлизащи от европейското законодателство, които са в интерес на българските жители. Искът пред Съда на Европейския съюз против България е слаба оценка за нашето ръководство. Това сподели някогашният министър на околната среда и водите Борислав Сандов в предаването " България, Европа и светът на фокус “ на Радио " Фокус “ .

Преди дни Европейската комисия предяви иск пред Съда на Европейския съюз против България и още 5 страни членки за това, че не са завършили преразглеждането на своите проекти за ръководство на речните басейни.

Борислав Сандов изясни, че против България има общо 86 наказателни процедури от страна на Еврокомисията, 19 от които са към Министерство на околната среда и водите. 14 от тези наказателни процедури са в правосъдна фаза, като 6 от тях са към Министерство на околната среда и водите. По думите му множеството от тях са зародили през последните две години. Наказателните процедури имат няколко стадия, последният от които е реферирането към Съда на Европейски Съюз в Люксембург. " Когато аз станах министър, тези планове трябваше да са завършили. Те се финансират по Оперативна програма " Околна среда “ и са планове, с които Световната банка на процедура подкрепя активността на Министерството в изработването на тези проекти за ръководство на речните басейни взаимно с проектите за ръководство на риска от наводнения.

Говорим за над 25 милиона, които на процедура оперативната стратегия е дала на Световната банка. Те бяха в доста занимателен етап, наложи се смяна в законодателството и с измененията в Закона за водите стигнахме до продължаваща деяние на старите проекти, само че това не удовлетворява Европейската комисия. Те стартираха наказателни процедури в края на 2022 година, като една от тях в този момент стигна до Съда на Европейски Съюз “, изясни някогашният министър на околната среда.

През 2017-2018 година Министерство на околната среда и водите избира планът да бъде изпълняван от трета страна, защото преценя, че няма нужния потенциал за това. " Заплатили сме една солидна сума от европейските средства на Световната банка – над 25 милиона. И стартира едно прекачване на топката. Световната банка ни споделяше: " Вашите специалисти доста постепенно подават информация “. Моите чиновници в Министерството тогава споделяха: " Много е некачествена информацията и анализите, които ни се подават “. Това прекачване на топката на процедура аргументи огромно закъснение. Изготвихме проект, трябваше всичко да завърши в границите на 2022 година, само че след мен служебният министър Росица Карамфилова е удължила този период и очевидно към този момент е изтърван, с цел да се стигне до това състояние “, разясни Борислав Сандов.  

Световната банка няма да понесе отговорност за това наказателно дело, акцентира той. " Тогава предупреждавах моите сътрудници в Министерски съвет и персонално министър-председателя Кирил Петков за този проблем, тъй като ние продължаваме да имаме такива контракти, хоризонтални съглашения със Световната банка, без да отчитаме тези проблеми и без да имаме лостове за влияние “, разяснява Сандов.

Програмният интервал на оперативната стратегия завърши в края на предходната година и следва Министерство на околната среда и водите да разгласи дали планът ще бъде регистриран като изпълнен, или средствата би трябвало да бъдат върнати, добави някогашният министър на околната среда. " Може би отчасти ще бъде регистриран като изпълнен. Може би със съглашението, което има България със Световната банка, ще бъде дофинансиран с национални средства, с цел да не се постанова да бъдат връщани пари. Но въпросът с парите е по-малкият проблем, тъй като виждаме, че едно наводняване като това в Царево ни коства доста повече милиони и ни коства човешки жертви. Така че би трябвало да се отнасяме извънредно съществено към тези въпроси и да вършим верните политики. “

Планът за ръководство риска от наводнения е в малко по-напреднала фаза, само че също не е завършил като развой, добави Сандов.

Той напомни, че в Плана за възобновяване и резистентност е бил заложен план за остойностяване на целия развой във връзка с водите – от измерването на преваляванията през всички стадии до доставянето на водата до потребителите. Това е бил план за над 200 милиона, от който Министерство на околната среда и водите обаче се отхвърля.

България е една от страните в Евросъюза с най-малки водни запаси. " Регионът на Югоизточна България скоро ще се озове във воден стрес и ние ще имаме доста по-сериозни проблеми, в сравнение с можем да си представим “, предизвести специалистът.

Голям проблем съгласно него е и недофинансирането и ниските заплати на експертите в Министерство на околната среда и водите. " България е страна по от ден на ден конвенции. Въпросът с климатичните промени и всички опасности, свързани с това, както и ограниченията за акомодация усилва работата доста. Например при басейновите дирекции, които ръководят тези процеси, за 5 години броят на преписките се е нараснал с 245%, а чиновниците са останали същите. Има големи забавяния. Всеки, който има допир с " Басейнова дирекция “, знае, че това е едно вървене по тъгите, тъй като се чака с месеци и с години от време на време, с цел да се придвижи дадена кореспонденция “, даде образец той.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР