България не само че не е спечелила нищо от изложбата

...
България не само че не е спечелила нищо от изложбата
Коментари Харесай

Дали сме 700 000 за гастрола на тракийското злато в Лувъра, 2000 са за нощувка на журналистка |

България освен че не е спечелила нищо от изложбата на тракийското златно богатство в Лувъра, само че и е платила 700 000 лв. за нея.

Това съобщи министърът на културата Велислав Минеков през днешния ден.

Въпросната експозиция бе проведена през 2015 година когато отпред на ведомството бе скулпторът Вежди Рашидов.

" Тези пари са дадени, като в тях да вземем за пример можем да забележим 20 000 лв. за публицистите, които са били част от делегацията. Интересното е, че измежду парите за настаняването им в хотели за едни публицисти са дадени суми към 300 лв., а за други журналистки - към 2000 лв. ",  заяви министърът.

Минеков напомни, че до тази галерия всички предходни не са коствали нищо на страната ни, а в противен случай - те са носели обилни финансови доходи.

НИНКН

В началото на обичайна конференция в Министерство на културата бе показан и новият шеф на Националния институт за недвижимо културно завещание (НИНКН), проектант Петър Петров.

" Опитваме се да осигурим сграден фонд на института ",  съобщи министър Минеков - " Преговаряме със Столична община за постройката на нотариата, постройката наоколо до КАТ, ще се опитаме да възстановим и постройката на Дондуков ".

Новият шеф, проектант Петров обобщи някои от настоящите проблеми пред института.

" Засегнати са доста хора  - н аследници, ползватели, археолози. Засегната е и църквата ", каза още той.



Архитект Петров изведе в няколко точки провокациите пред института:

1. Забавянето на преписките
2. Адекватните ограничения за запазване на културното завещание, прозрачността и вземането на решения без въздействие на външни фактори.
3. Промяната в Закона за културното завещание

" Към днешна дата в закона има най-малко 5-6 члена, които са неприложими ",  завърши експозето си шефът на НИНКН.

Реставрацията на паметника " Цар Освободител Александър II "

След като през предходната седмица, наранени от формалното изказване на професор Минеков, от Камарата на строителите отхвърлиха обвиняванията на Минеков за фалшив ремонт на монументи на културата, през днешния ден министърът още веднъж зададе няколко въпроса.

" В писмото, изпратено до мен от страна на Камарата на никое място не написа какви тъкмо са били средствата за реставрацията. Също по този начин към момента няма отговор дали е проблем фактът, че донорът (Андрей Скоч), е един от хората в забранителните описи на Съединени американски щати. Дали е обикновено да одобряваме дарения от сходни хора " - попита професорът.

И съобщи още, че макар изказванието на Камарата, че е направила доста сходни поправки няма никакви данни за такива.

" Нарушен ли е член 161, алинея 1 от Закона за културно завещание, откакто реставрацията е дадена в ръцете на статуя Марин Марков, който отсъства от регистъра на реставраторите " - попита още Минеков.

Яйлата и Цонко Цонев

Според министъра реставрацията на Яйлата е в несъгласие с 11 европейски наставления. След като тя е почнала, са събирани отзиви на световноизвестни учени.

Минеков цитира едно от тях:

" Работата по този обект би трябвало да спре неотложно! Има сменена конструкция, има и замяна на предназначението. "

Според министъра в работата по реставрацията не са спазени и напътствията на ЮНЕСКО.

Професор Яна Гергова е изпратила и свое мнение, в което се споделя: " Яйлата е мемориал на българската корупция " - съобщи още Минеков.

И добави, че е имало и мнение на Регионалния исторически музей в Добрич, което е било мощно сериозно. След него директорът на музея е бил уволнен.

Директори на културни институти

" Министърът не трябва да взе участие в избора на шефове на културните институти " - съобщи професор Минеков.

Според него е нужна нова методика за избор, в която и комисиите да носят своята отговорност за избора на шефове. " В случай, че е видно, че за една година новият шеф не се оправя добре, комисията би трябвало да има право да го смени " - добави той.

" Културните институти в чужбина видно не работят добре. От бюджетите им 90 % отиват за режийни. Този % би трябвало да слезе до 60 %, а 40% да са за културни събития " - сподели още Минеков.

" Съвет за електронни медии към този момент е на една партия, която до неотдавна беше ръководеща "

" След оставката на госпожа Димитрова от Съвет за електронни медии, там остават трима души, назначени от квотата на ГЕРБ " - установи министърът на културата. И заключи, че с цел да се случи смяна, се постанова ремонт на Закона за радио и телевизия.

До момента в Министерство на културата са подадени единствено 270 заявления за благосъстоятелност на медии. А Министерство на културата счита публично да предложи да не се подписват никакви контракти с медии, които не са подали сходна декларация в МК.

Прокуратура

До момента е подаден един формален сигнал от страна на МК. Това е документите за Ларгото и неговия ремонт. Предстои да бъде подаден и ремонта на НГДЕК.

А от прокуратурата към момента няма отговор.

Предстоящо скандално разобличаване

" Директор на огромен културен институт е съдействал на Всил Божков " - сподели Минеков.

На въпрос дали ще каже кой е шефа, Минеков даде обещание това да стане обществено притежание в границите на идната седмица. В момента министерството прави инспекция.

Национален кино център

Срещу дисциплинарно уволнената директорка на Национален кино център е почнал одит още по времето на Боил Банов. А той е открил финансови нарушавания, което е и повода тя да бъде уволнена дисциплинарно, изясни министърът.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР