България не предвижда да затваря топлоелектрически централи покрайа Плана за

...
България не предвижда да затваря топлоелектрически централи покрайа Плана за
Коментари Харесай

Асен Василев: Въглищните централи ще работят предимно през зимния сезон занапред

България не планува да затваря топлоелектрически централи покрайа Плана за възобновяване и резистентност и Зелената договорка. Но въглищните централи ще се употребяват главно през зимния интервал. Това удостовери още веднъж в Народното събрание вицепремиерът и финансов министър Асен Василев. Той увери, че сигурността на енергийната система е обезпечена, само че България няма по какъв начин да се откаже от своята енергийна самостоятелност: В момента обаче въглищните централи работят при огромно натоварване от август месец предходната година и то с концепцията да задържат ударното повишаване на електрическата енергия от последните месеци. В същото време въглищните централи получават положителни доходи от цените на свободния пазар, независмо че бълват големи количества CO2. От думите на вицепремиера стана ясно, че до 15 март чакаме техническо единодушие от Европейската комисия за Плана. Веднага след утвърждението може да стартира работата по плановете, посочи Василев.
„ Не се планува затварянето на 1600 мегавата мощности, само че остава задачата за понижаване на въглеродните излъчвания с 40%. Въглищните централи ще работят в по-кратък интервал, само че това не е ужасно, тъй като летният пик на ползване на сила изисква 5000-4500 мегавата, до момента в който зимният пик е 7500-8000 мегавата и тогава ще ни трябват тези централи “, изясни финансовият министър. Още по тематиката Екология 12:26 ч. ВЕИ 10 март 2022 Природен газ 2 март 2022 Той съобщи, че България не желае да се откаже от своята енергийна самостоятелност. „ Затова не се съгласихме за затварянето на въглищните централи и прекосяването им на газ. Това щеше да ни сложи в доста неизгодна обстановка да получаваме природен газ от източник, който в този момент води война “, сподели Асен Василев. Мощностите от акумулатори от 6000 мегавата, които са заложени в Плана за възобновяване, както и търсенето на геотермална сила, ще се вършат на пазарен принцип и ще се управляват от Европейската банка за възобновяване и развиване, сподели още финансовият министър. По предварителни калкулации България има задоволителен запас на топла и гореща вода.
„ Ако не за сила, тя може да се употребява за отопление на жилища и оранжерии и да понижим разноските за природен газ и електричество “, изясни Василев. Според него в случай че Българя беше приела предходния вид на Националния проект за възобновяване и резистентност (НПВУ), в този момент щяхме да имаме план за парогазова централа при липса или доста висока цена на природния газ. „ Цената на газа - запас, който България не управлява и в нашия район имаме един главен снабдител, който сега е във война с Европейския съюз и ни постави в лист с вражески страни. Има доста широкомащабни ограничения свързани с инсталирането на дребни слънчеви централи, доста огромна стратегия за саниране, геотермалните източници на сила, които дори и при нискотемпературен режим могат да оказват помощ с отопление. В Плана за възобновяване е заложено пазаруването на влакове, тъй като към този момент има построена жп инфраструктура за тях, а друга скоро ще е подготвена - да вземем за пример линията Пловдив-Бургас.
„ Липсва ни преносим състав - мотриси и вагони, както и системи за ръководство на мрежата. Същото се отнася и за крайградските железници “, уточни Асен Василев.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР