България не очаква днес да получи отговор от Австрия за

...
България не очаква днес да получи отговор от Австрия за
Коментари Харесай

Денков: Искаме да убедим австрийците, че за тях е по-добре България да е в Шенген

България не чака през днешния ден да получи отговор от Австрия за отпадане на ветото против приемането на България в Шенген. Това съобщи министър председателят Николай Денков, който през днешния ден организира срещи в австрийския парламент и с австрийския канцлер Карл Нехамер, с който ще направи взаимно изказване.

Това, което целим с визитата през днешния ден, е да разбираем на австрийското общество, а оттова и на австрийските политици, че за тях е по-добре България да е част от Шенгенската зона, сподели още Денков.

„ Защо е по-добре – тъй като по този начин могат да си обезпечат по-добре предпазени външни граници, по-малко миграция в Европа и в Австрия, по-евтини храни, по-ниска инфлация, по-стабилна енергийна сигурност, тъй че това са причини, които са къси, ясни и ние ще ги обясняваме, до момента в който бъдат чути “, съобщи министър председателят.

Австрия изяснява наложеното несъгласие с мигрантския напор, съгласно Виена, и по маршрута през България. По думите на Денков обаче едвам 2 % от идващите в Австрия мигранти са минали през българска територия.

Австрийският външен министър Александър Шаленберг съобщи през вчерашния ден на среща със прилежащите на встрия страни, че системата Шенген не работи.

„ За страдание се наложи да върнем граничния надзор към съседите ни Словения и Унгария. В момента в едвам от половината страни от Шенгенската зона няма граничен надзор. Това значи, че тази система просто не работи “, безапелационен е Шаленберг.

В рамките на еднодневното публично посещаване във Виена българският министър председател беседва с представители на австрийския бизнес. В диалога с президента на обединяването на австрийските индустриалци Георг Книл българската делегация се е пробвала да убеди австрийския бизнес да поддържа българското участие в Шенген, съобщи БНР.

„ Знаете, австрийският бизнес е извънредно добре показан в България, даже по неофициални данни е номер 1. Тези компании също страдат по тази причина, че имат усложнения в придвижването, тъй че се надяваме и те да чуят нашите причини и да съумеят още по-убедително да ги опишат на австрийските жители “, е подчертал Денков.

Той чака на срещата на върха на Европейски Съюз през декември да бъдат регистрирани всички гледни точки, които се отнасят до разширението на Шенген, като добави, че Европейска комисия регистрира доста високо напредъка на България в използването на антикорупционните политики, което от своя страна е изискването на Нидерландия да се откаже от своето несъгласие за приемането ни в Шенгенската зона.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР