България не може да продава руски петрол на трети страни,

...
България не може да продава руски петрол на трети страни,
Коментари Харесай

ЕК: България не може да продава руски петрол на трети страни, включително ако е преработен

България не може да продава съветски нефт на трети страни, в това число в случай че е модифициран. Това се споделя в отговор на представител на Европейската комисия (ЕК) на въпрос на  " Свободна Европа ".

В понеделник управлението на рафинерията „ Лукойл Нефтохим Бургас “ заяви, че се е договорило със служебното държавно управление да трансферира цялата си икономическа активност в България и да заплаща налозите върху облагата си в страната. В подмяна на това кабинетът даде обещание да разреши на компанията да продължи да внася съветски нефт до края на 2024 година, както и да изнася артикули, добити от преработката на съветския петрол.

Европейският съюз вкара възбрана за вноса на съветски нефт след началото на съветската военна експанзия против Украйна. Поради характерното географско разположение на България, беше планувана специфична дерогация (изключение) на възбраната за импорт на недопечен петрол и на петролни артикули за стеснен интервал.

Това се припомня в отговора на Европейската комисия.

„ Целта на дерогацията е България да се доставя с нефт заради характерната ѝ обстановка, а не да го продава на други страни членки или на трети страни, в това число в случай че е модифициран ”, написа в отговора на представител на Комисията.

В него е представен и член от насоките на Еврокомисията, който обяснява възбраната за препродажбата. В него написа, че управляващите в страните членки би трябвало да се уверят, че не купуват петролни артикули, създадени от съветски петрол в тези страни, които са получили изключение от ембаргото.

Според служебното държавно управление износът на горива, получени от модифициран съветски петрол, не е нарушаване на изискванията на дерогацията. То твърди, че е неразрешен единствено износът на недопечен нефт и петролни артикули, импортирани от Русия в България, а не на горива, създадени в рафинерията в България от съветски петрол. Кабинетът твърди, че е приказвал с Европейската комисия по въпроса.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР